Stor efterfrågan att hyra stuga på landet

Projektet Bondestugan har funnits i 17 år och antalet stugor växer sakta men säkert. I dag finns det totalt 23 stugor runt om på Gotland och till våren tillkommer ytterligare en.

Cecilia Hammander.

Cecilia Hammander.

Foto: Krister Nordin

Ekonomi, näringsliv & finans2017-10-10 15:50

Det var i början av år 2000 som projektet Bondestugan tog fart först, som ett samarbete mellan lantbrukare, LRF och Gotlandsresor, för att 2015 bli till en självständig ekonomisk förening. Cecilia Hammander är sedan i somras administratör och föreningens ansikte utåt. Hon berättar att föreningen i dag har cirka 30 medlemmar och för tillfället 14 värdar eller värdpar. Bondestugorna finns spridda över så gott som hela Gotland, med undantag för södra ön.

Hur kommer det sig?

– Vi har haft viss efterfrågan där och det har funnits någon som velat bygga, men inte fått bygglov. Det skulle ha varit kul om vi kunde fått in någon på södra Gotland. Den stuga vi har längst söderut idag ligger i Burs, säger Cecilia Hammander.

Senare i oktober väntar ett årsmöte med föreningens värdar och lantbrukare för planering inför framtiden. Förhoppningen är att locka fler markägare att bygga på egen mark eftersom efterfrågan på att hyra en stuga på landet är stor, enligt Cecilia Hammander.

– Gäster och turister vill i dag ha boenden med kvalité och modern standard. Därför är bondestugan ett bra alternativ. Vi vill att landsbygden ska leva och erbjuder därför boenden som har naturen nära. Kravet är även att inredningen ska vara modern och med bra sängar.

Nu väntar arbete för Cecilia Hammander med att ytterligare nå ut med konceptet till, företrädesvis, öns lantbrukare. Kravet är nämligen att stugorna ska vara placerad i attraktiv landsbygdsmiljö.

– Målet är att alla lantbrukare och markägare ska veta om att vi finns och att de ska veta om att det finns en efterfrågan på den här typen av boende. Att bygga en bondestuga kan vara lönsamt och fler blivande stugägare är välkomna till oss. Ju fler vi är desto starkare blir vi, säger Cecilia Hammander bestämt.

Vad får man som jordbrukare/markägare om man går med och bygger en bondestuga?

– De får möjlighet att komma in i ett redan inarbetat koncept som många gäster känner till. De får även en gemensam marknadsföring och administration.

Vilka är det som är intresserade av att bo i en bondestuga?

– Vi har många återkommande gäster och under högsäsong är stugorna i princip fullbelagda. Gäster är både turister men även gotlänningar som vill koppla av och komma ut på landet eftersom stugorna är tillgängliga året om, säger Cecilia Hammander och fortsätter:

– Det här är även ett sätt för markägare att bygga moderna stugor som kanske efter några år kan bli till ett framtida boende för äldre lantbrukare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!