Striden om fastighets- skatten allt hårdare
Striden om fastighetsskatten hårdnade ytterligare under onsdagen då Villaägarnas riksförbund gick till förnyad attack mot Skatteverkets uträkningar.- Deras agerande tyder på att man vill mörklägga det godtycke som systemet medför för alla husägare, kommenterar Villaägarnas talesman, Joacim Olsson.På Gotland har de flesta fastighetsägare drabbats av "systemfelet" och fått felaktiga taxeringsvärden, menar man. Eftersom gotlänningarna fått kraftiga uppräkningar så blir effekten desto värre.
Ingen har tidigare kritiserat fastighetsskatterna ur den aspekten. Tidigare har kritiken alltid handlat om att skatten är orättfärdig, eller för hög.
Mycket kritik har också riktats mot Skatteverket för att Gotland drabbats av för kraftiga uppräkningar. Framförallt har områden som Visby innerstad och de flesta strandnära områden drabbats hårt.
Om taxeringsvärdena räknas upp för mycket så slår det extra hårt mot gotländska husägare, som redan sedan tidigare har det kämpigt med höga villaskatter.
Felaktigheter
- Villaskatterna på Gotland är att betrakta som rena lotteriet och många gotlänningar har fått felaktiga taxeringsvärden och det påverkar skatteuttaget, menade Villaägarna i sin kritik och kunde till och med peka på att gotländska villaägare får 1 510 kronor för mycket i villaskatt. I vissa fall betydligt mera än så till och med.
Enligt Villaägarna beror de felaktiga värdena på ett systemfel. I och med att det hela tiden är genomsnittliga marknadsvärden som ska räknas fram i de olika värdeområdena så blir det felaktigheter, menar man.
Villaägarnas egen kontroll visade att det fanns stora avvikelser jämfört med de verkliga förhållandena.
Efter Villaägarnas utspel kontrade Skatteverket med att kalla det hela för en okunnig PR-ploj och hänvisade till att man följer lagen när det gäller uträkningarna.
"Mörkläggning"
Under onsdagen gick Villaägarna ånyo till attack mot fastighetsskatten, och då i synnerhet Skatteverkets uträkningar, spetsade med anklagelser om mörkläggning:
- Skatteverket har fel när det kritiserar vår undersökning om missvisande taxeringsvärden. När man som nu fortsätter med sin vilseledande information tyder det på att man vill mörklägga det godtycke som systemet medför, framhåller Villaägarnas talesman Joacim Olsson i en kommentar.
Han betonar vidare att syftet med undersökningen varit att visa på de stora avvikelser som nuvarande lagstiftning medför mellan det uppskattade och det faktiska marknadsvärdet vid en husförsäljning.
- När det sedan skiljer så mycket som i snitt 200 000 kronor i värdering så visar det att metoden har oacceptabla brister.
"Skjuter på fel mål"
- Skatteverkets reaktion är dessutom mycket förvånande. Jag har aldrig sett något liknande förr. Vi har pekat på ett problem som vi vill ska rättas till eftersom så många villaägare drabbats, men från myndighetshåll väljer man att missförstå alltihopa. Att kritisera oss är att skjuta på fel mål. Man borde istället kritisera de politiska beslutsfattarna.
Efter avslöjandet i måndags har reaktionerna blivit kraftiga från politiskt håll och från olika organisationer.
- Vad vi förstått så jäser det ute i landet. Det är inte konstigt att folk blir upprörda när sådant här uppdagas.
Stickprovskontroll
GA:s egen helt ovetenskapliga stickprovskontroll visar att det i vissa värdeområden plockats bort försäljningar, därför att köpesumman inte stämt överens med områdets snittvärden. Ett bra exempel är en Visby-gata där det hade skett en handfull försäljningar under perioden. Där hade de flesta priser legat på i stort sett samma nivå, 1,3-1,5 miljoner kronor. Men det fanns ett undantag med ett mycket högre pris, över 2 miljoner. Den försäljningen underkändes då den inte ansågs representativ för området.
Å andra sidan hade man även tagit bort en försäljning där priset var avsevärt lägre än snittet.
- Ja, det är just den typen av utgallring som vi kritiserar. I slutändan blir det fel. När vi matade in och tittade på alla försäljningar och räknade fram taxeringsvärdena så stämde det inte alls överens med Skatteverkets uträkningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!