Se Gunnar Britses flygbild över Paviken i större fönster! (länk)
– Det har varit två väldigt lyckade dagar, eller nära tre om man räknar med förmötet, säger en glad Theresa Weber-Qvarfort, projektledare för Miljöövervakningsdagarna som hållits i Visby och som avslutades på torsdagen.
Dagarna har innehållit föreläsningar och exempel på när samverkan fungerar. Bland annat har deltagarna fått besöka Paviken.
– Besöket i Paviken, som man arbetat med för att den inte ska växa igen, är ett lyckat exempel på när länsstyrelsen, markägare och sportfiskare samverkar, berättar Theresa Weber-Qvarfort.
Hon är övertygad om att Miljöövervakningsdagarna kommer ge effekt i framtiden.
– Jag tror att det här gör att vi börjar nå varandra över länsgränserna. Vi har fått tips av varandra, säger hon och fortsätter:
–Responsen har varit positiv och de medverkande är ställföreträdare för sina myndigheter så vi når väldigt brett.
Men även allmänheten har en viktig roll i det framtida miljöarbetet. Som exempel ger Theresa Weber-Qvarfort alla de vårtecken som allmänheten lämnar in och som ger värdefull information om klimatförändringar. En annan nyhet som kan vara till stor hjälp är de vatten- och sedimentprov som man numera enkelt kan ta och sedan jämföra med tidigare data som lagts upp i en databas av Naturhistoriska riksmuseet.
– Där kan man direkt se om en sjö mår bra eller inte. Det är en kostnads- och personalbesparing, säger Theresa Weber-Qvarfort som ytterligare ett exempel på vad miljödagarna har gett.