Tretton företag och en solskenhistoria

När 13 små gotländska bussföretagare gick samman fick de stora muskler och kundelämna rejäla anbud. I dag kör Gotlandsbuss AB kollektivtrafik och skolskjutsar med en busspark, värd 90 miljoner kronor. Men inga banker trodde på bolaget i början, de fick inga lån.

Ronny Olofsson, Gotlandsbuss AB

Ronny Olofsson, Gotlandsbuss AB

Foto: Linda Berglund

Ekonomi, näringsliv & finans2012-11-08 10:30

Det var bussföretagarna Ronny Olofsson i Stånga och Göran Hult i Hemse som började fundera på om det inte kunde vara idé att gå samman i ett större bolag. De hörde sig för hos ett 20-tal kollegor och fick napp hos de flesta. I dag ingår 13 bussföretagare i Gotlandsbuss AB.

2008 tog de linjetrafiken på landsbygden från Swebus, efter upphandling. Och sedan augusti i år kör de även 70 procent av skolskjutsarna, resten knep Bergkvarabuss på fastlandet.

De har kontrakt på sju år plus tre.

Förutom de här uppdragen kör de enskilda företagarna turistbussar och resor till Ullared och liknande.

Det låter som en solskenshistoria och det är det, men den började inte lika bra.

För att klara kollektivtrafiken behövde det nya bolaget köpa 28 nya bussar, för 60 miljoner kronor.

Men ingen bank på Gotland ville låna ut pengarna.

- De trodde inte på oss och den miljon vi hade i aktiekapital räckte inte till, säger Ronny Olofsson, vd i Gotlandsbuss.

Deras räddning blev Scania Finans, som lånade ut vad de behövde. Gotlandsbuss fick 60 miljoner och Scania fick sälja 28 bussar.

När företaget senare ville låna 35-40 miljoner kronor för att köpa även 25 skolbussar, hade de inga problem med bankerna på Gotland.

- De hade ju sett att det fungerade, säger Ronny Olofsson.

Gotlandsbuss har alltså klarat av att ta hem avtal i konkurrens med betydligt större bolag. Men vissa förutsättningar måste till.

- Vi måste ha så långa avtalsperioder som nu, upp till tio år. Annars går det inte. Ett stort bolag klarar av perioder på 3-4 år, de kan flytta om sina bussar på fastlandet. Men om vi satsar miljoner på nya bussar och förlorar kontraktet efter några få år, står vi där med en busspark som inte går att använda och som inte är avskriven på många år.

Ronny Olofsson tror säkert att det går att använda Gotlandsbuss modell i andra branscher. Det gäller bara att hitta samarbetspartner.

- Det finns tillverkare som är bra på det de gör, men inte kan marknadsföringsknepen, medan marknadsförare kanske behöver bra grejer att lansera. Det handlar om att hitta rätt kompetens.

Han tycker också att gotlandsföretag borde ha vissa fördelar vad gäller upphandlingar.

- Vi finns ju redan här, för fastlandsföretag kostar det ju att etablera sig på ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!