Tuffare kontroller mot läkare och stuguthyrare
Stuguthyrare, krogar och läkare får det tuffare vid årets taxering.Det står klart sedan skattegranskarna nu aviserat hårdare kontroller mot vissa grupper skattskyldiga.- Nytt för i år är att vi lägger mycket krut på vårdsektorn. Bland de som drabbas av riktade kontroller återfinns framförallt läkare, tandläkare och sjukgymnaster, avslöjar Maria Tynnvall, chef för årskontrollen på Skattekontoret i Visby.Man ska också titta närmare på redovisningen av reavinster i samband med aktie- och fastighetsaffärer.
Men det har slarvats mycket med redovisningarna. Vid förra årets taxering uppdagades att åtta av tio inte tagit upp rätt belopp. Skattehöjningen då hamnade på hela 1,2 miljoner.
- Eftersom vi vet att det ofta slarvas på uthyrningssidan ska vi titta extra noga på det området. Sedan kommer vi att ha riktade kontroller även mot krogar, taxi och andra branscher där det förekommer kontantbetalningar. På restaurangsidan har vi hittat mycket tidigare, framhåller Maria Tynnvall.
- Vad som kan påpekas i sammanhanget är att skatten inte är särskilt hög. Efter de generella avdragen hamnar skatten på i snitt 20 procent. I vissa fall kan den bli ännu lägre.
Reavinster
Hon pekar också ut några andra branscher som ska granskas hårdare. Nytt för i år är yrkesgrupper med anknytning till vårdsektorn som exempelvis läkare och tandläkare.
- Här har vi kunnat se att de som har mottagning i hemmet ofta inte håller isär sina kostnader. Privata omkostnader kan emellanåt ingå i rörelsekostnaderna. Det är inte heller alltid som alla inkomster finns med. Beslutet att granska dessa grupper är taget av Skatteverket och gäller hela landet. Hur det ser ut specifikt på Gotland vet vi inte förrän vi genomfört kontrollen, säger hon vidare.
Ett annat område som är högintressant för granskarna är redovisningen av realisationsvinster - och förluster - efter försäljning av aktier eller fastigheter och bostadsrätter. I och med de kraftiga prisökningarna på fastighetsmarknaden har reavinsterna i många fall blivit mycket höga. Vid den senaste taxeringen var det en hel del redovisningar som var felaktiga.
Krångligt för många
- Här bör det betonas att många fel är oavsiktliga. Ibland är det för krångligt och då blir det fel också. Det är sällsynt att det fuskas medvetet, utan oftast handlar det mera om okunnighet, inflikar Anders Brännström, som är informationsansvarig på Visbykontoret.
- Felen som uppstår sker oftast när kostnaderna för exempelvis reparationer och ombyggnader ska redovisas. Ett grundkrav är att alla kostnader ska styrkas med kvitton eller fakturor, eller på något annat sätt. Dessutom går det inte att få avdrag för allting i samband med renoveringar, säger Maria Tynnvall vidare.
En omtapetsering är alltså inte alltid skäl nog för att få dra av för förbättringskostnader. Oftast krävs det att renoveringen varit så omfattande att värdet på fastigheten de facto ökat.
- I många fall saknas kvitton på inköp och då är det svårt att få ett sådant avdrag godkänt. Då gäller det att den skattskyldige kan styrka det på något annat sätt.
Ser över reglerna
På aktiesidan räknar man med att var tredje aktieägare deklarerat fel. Det vanligaste misstaget är att fel anskaffningsvärde anges, vilket kan bero på att det i vissa fall kan vara svårt att få fram det ursprungliga värdet. Om ett bolag delat ut aktier eller blivit uppköpta kan det vara svårt att reda ut för gemene man.
Till och med på Skatteverket anser man att reglerna för aktieredovisningar är för krångliga. En översyn av reglerna pågår för närvarande på finansdepartementet.
För att förenkla för aktieägarna gör Skatteverket det nu lättare att hitta historiska bolagshändelser på Internet.
Både Anders Brännström och Maria Tynnvall trycker vidare på att det inte alltid är så att man bara underkänner avdrag. Inte så sällan kan det vara åt andra hållet också. Rättelser som görs kan ibland vara till den enskildes fördel.
- Det är viktigt för förtroendet att folk märker att vi faktiskt rättar åt båda hållen. Vi är inte ute efter att "sätta dit" någon, utan vill bara att det ska bli rätt i deklarationerna. Folk ska kunna lite på oss. Vi satsar dessutom mycket kraft på att hela tiden förbättra oss på informationssidan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!