Unikt projekt vill skapa smidiga ägarskiften

LRF har under hösten dragit igång projektet "Effektivare ägarskiften" och nu letar man efter pilotgårdar. Syftet är att underlätta för yngre, oavsett om man är släkt eller inte, att ta över gotländska gårdar.

Projektledare. Lisa Engström ska lotsa säljare och köpare till effektivare ägarskiften. Arkivfoto: Tommy Söderlund

Projektledare. Lisa Engström ska lotsa säljare och köpare till effektivare ägarskiften. Arkivfoto: Tommy Söderlund

Foto: Tommy Söderlund

Ekonomi, näringsliv & finans2018-10-14 06:45

– Projektet har påbörjats under hösten och kommer att pågå till och med våren 2020, säger Lisa Engström, Lantbrukarnas riksförbund, LR.

Hon berättar att en tidigare förstudie från LRF har visat att medelåldern är hög när det gäller företagare på landsbygden, och att ägarskiften därför är nödvändiga. Problemet är att det är svårt för yngre att komma in i branschen, oavsett om ägarskiftet är internt inom familjen, eller externt, utom familjen, eftersom det kan vara svårt att få lån och verksamheten kräver mycket kapital.

– Vi letar fem företagare som vill sälja sin verksamhet och fem personer eller par som är intresserade av att ta över och vi vill hitta dem som matchar varandra.

Lisa Engström benämner de lantbruksföretag som vill sälja för pilotgårdar. Väljer man att delta betalar man en kostnad på 20 000 kronor, vilket är en avgift som bara gäller den säljande parten. I avgiften ingår bland annat en nulägesanalys där säljare får ekonomiska råd, mäklarhjälp och juridisk rådgivning. Pilotgården får även hjälp med att hitta en matchande köpare och båda parter får tillgång till en så kallad Tankesmedja som består av ett flertal rådgivare.

– Vad jag förstår så är det här projektet unikt i landet, att vi har fem kompetenta rådgivare som ger input och återkoppling till deltagarna. De är med för att ställa kritiska frågor, utmana och hitta nya vägar, säger Lisa Engström.

I Tankesmedjan ingår Lisa Hemph, sektionschef för gig-ekonomi som är en del av Arbetsförmedlingen direkt, företagaren Håkan Ahlsten, Per-Olof Grymlings, fristående affärsrådgivare och aktiv styrelsemedlem, Kristina Olsson, rådgivningschef Länsförsäkringar Gotland samt driftledaren Andreas Nypelius. Förutom att fungera som bollplank kommer de även att på plats besöka de deltagande gårdarna för att få en komplett bild av verksamheten.

– Vi kommer under projektets gång att dela med oss till andra som får följa oss på vägen. Bland annat via uppdateringar på vår hemsida och via nyhetsbrev. På slutet kommer vi att göra en sammanställning om hur det har gått. Vad som fungerat och vad som inte fungerat, säger Lisa Engström och uppmanar även alla intresserade att delta i de öppna föreläsningar och seminarier som kommer att anordnas parallellt med projektet som finansieras av Leader Gute och Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!