Uppdraget kan gynna Gotland

Riksutställningars budget är minskad med fem miljoner kronor och åtta personer måste sägas upp. Men myndigheten har fått ett nytt uppdrag. Ett uppdrag som generaldirektör Staffan Forssell tror kommer att gagna det gotländska näringslivet.

Gräver. -Som myndighet upphandlar vi en mängd tjänster. Gräv där du står. Visst är det roligt att kunna fånga upp duktiga människor på Gotland, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Riksutställningar.

Gräver. -Som myndighet upphandlar vi en mängd tjänster. Gräv där du står. Visst är det roligt att kunna fånga upp duktiga människor på Gotland, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Riksutställningar.

Foto: Lillebi Eriksson

Ekonomi, näringsliv & finans2011-01-27 00:00

I samband med försvarsmaktens nedläggning på Gotland och det utlokaliseringsarbete som därpå följde flyttade bland annat myndigheten Riksutställningar hit. De har inte någon stor personalstyrka, för närvarande 39, och snart ska åtta av dem lämna sina tjänster på grund av minskad årsbudget med fem miljoner.

I samma veva fick myndigheten sitt uppdrag omvärderat och omformulerat. Det nya uppdraget ser Staffan Forssell både som nödvändigt för Riksutställningars överlevnad och som en chans för gotländska företag att visa vad de kan erbjuda.

- Mindre pengar är trist men vi har fått ett bättre uppdrag. Och hade vi inte fått den här uppdragsförändringen hade Riksutställningar varit i farozonen på sikt, säger han.

Mötesplats
Uppdraget handlar om att Riksutställningar istället för att producera utställningar och skicka ut dem i landet, ska vara i utställningsvärldens centrum, såväl nationellt som internationellt. Det handlar om att ge och ta nya intryck och att dela med sig av kunskaper och erfarenheter inom branschen. Riksutställningar blir med andra ord mer myndighet än producent.

Det nya uppdraget gynnar Gotland, enligt Staffan Forssell, trots det minskade anslaget.

- Självklart hade en budget för fler tjänster varit bättre. Men om vi lyckas leverera det nya uppdraget på ett bra sätt tror jag att det kommer vara en jättebra nod för kreativitet och i det här fallet för Gotland eftersom vi är här.
Hur gagnar Riksutställningar näringslivet på Gotland?

- Myndigheten är en kunskapsbank inom kreativa områden. Att ha ett sådant kluster i en region är oerhört positivt. Många kulturinstitutioner jobbar mer och mer med att köpa in tjänster. Den största styrkan är att vi söker samarbetsprojekt. Det gäller även inom näringslivet.

Fler konferenser
Riksutställningar arrangerar bland annat konferenser och fler lär det bli i och med det nya uppdraget. Samma dag som vi träffas pågår en konferens med 25 deltagare som har rest hit för att prata om ett utställningsprojekt. Deltagarna bor på hotell och äter mat.

- Det blir mer och mer en kunskapsbank här då vi bjuder in folk hit snarare än att vi åker härifrån med olika utställningar. Så det nya uppdraget kan till och med gynna Gotland affärsmässigt.

Kan företagen göra något för Riksutställningar?

- I bemärkelsen att bidra med goda idéer. Att visa sitt intresse. Det kanske är mer så att vi är till för dem än dem är för oss. Att de utnyttjar oss och inte låter oss vara i en bubbla eller kuvös utan tar del i vad vi gör.

Het kämparglöd
Det är viktigt på sikt, att Riksutställningar får vara kvar på Gotland och att det nya uppdraget är näringspositivt. Det är Staffan Forssell övertygad om.

- På Riksutställningar kommer vi att dra till oss intressanta människor och kreatörer med visioner, och skapa dynamik.

Om myndigheten visar framfötterna och visar att det tilldelade uppdraget är viktigt och vi genomför det på ett bra sätt är han övertygad om att Riksutställningar har en ljus framtid. Och det råder ingen brist på motivation.

- Vi är inga losers. Det är inte synd om oss. Riksutställningar är en fantastisk plattform för kreativitet och utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!