Våga anställa innan det vänder
Skogs- och träföretag vill stötta branschkollegor att våga anställa innan konjunkturen vänder uppåt. Det var en av de funderingar som kom upp när intressenter inom träförädlingsindustrin träffades för att diskutera framtiden.
Snickare. Jimmy Pettersson är positiv till länsstyrelsens kartläggning av skogs- och träindustrin på Gotland. Men ska det leda till något större projekt gäller det att företagen själva står för finansieringen, annars riskerar det att rinna ut i sanden.
Foto: Foto: Mona Staflin
Bättre inventering
Jimmy Pettersson, Specialsnickeriet i När, minns den förra inventeringen som gjordes 2001 och som han anser inte resulterade i någonting för näringen. Den här gången är han en av sju representanter från skogs- och träsektorn och myndigheter i en styrgrupp som vid ett möte fick diskutera sig fram till vilka frågor man vill ha svar på när projektledaren Håkan Schüberg för länsstyrelsens räkning ska besöka öns träföretag.
Håkan Schüberg är influgen från länsstyrelsen i Jämtland men är före detta närbo vilket säkert är positivt vid kontakten med företagarna.
Maskiner och kompetens
Syftet med inventeringen är att kartlägga företagens resurser och ambitioner för att kunna stötta små- och medelstora företag att utvecklas och expandera. Den här gången är det inte bara maskinparken som kartläggs, tonvikten ligger på personalens kompetens.
Diskussionerna på mötet handlade bland annat om att uppmuntra och stötta företagare att expandera innan konjunkturen vänder uppåt så att man är förberedd när tiderna blir bättre.
Jobbar för mycket
- Många ensamföretagare jobbar mer än de behöver. Vi vill uppmuntra dem att våga anställa. Det är svårt att våga ta steget att anställa första gången. Många vet inte vad det innebär att vara arbetsgivare och vilka krav myndigheterna ställer.
Syftet med projektet är att hitta ett antal konkreta insatser som kan utveckla sektorn.
- En sak var vi överens om: om det ska bli något fortsatt projekt av det här så ska pengarna finnas redan innan man drar igång. Om exempelvis länsstyrelsen går in och finansierar ett projekt i sex månader är det stor risk att det bara rinner ut i sanden, som det gjort så många gånger förr. De företag som är med ska stå för finansieringen.
På företagens bekostnad
Ett exempel som togs upp på mötet är Kulinariska Gotland, där ett antal företag har gått ihop under ett gemensamt varumärke och tillsammans bekostar en marknadsförare.
Upprinnelsen till att länsstyrelsen vill undersöka just skog- och träbranschen var de inredningssnickare som sades upp hos båttillverkaren Nimbus. Den specialkompetens som finns bland snickarna är värdefull och man bör därför se till att den inte går förlorad.
Tvekar med anställning
Jimmy Pettersson tycker att det är viktigt att man undersöker vilka specilakompetenser som finns på ön. Han har själv en anställd som snart ska sluta och tror att det blir svårt att ersätta honom. På grund av lågkonjunkturen funderar han dock på att vänta ett tag med att anställa någon ny.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!