Vanliga sotare är det gott om - skorstensfejartekniker är en brist
Skorstensfejare, den gamla tiden sotare, finns det gott om. Däremot är det ont om skorstensfejartekniker. En ny lag om skydd vid olyckor, LSO, som trädde i kraft vid årsskiftet har gjort bristen akut på tekniker behöriga att utföra brandskyddskontroll. En ny sotningsutbildning vid Räddningsverket i Rosersberg lockar många. 20 veckors grundutbildning ger examen som skorstensfejare. Efter tre års arbete följd av 20 veckors påbyggnadsutbildning ger examen som skostensfejartekniker.
Från gamla tiders renodlade hantverk som sotare går nutidens skorstensfejare mot ett framtidsjobb med inriktning på tekniska och förebyggande arbetsuppgifter. En riksomfattande rekryteringskampanj i våras gav 150 sökande till 28 platser vid den grundutbildning som just har startat. Till våren väntar en ny grundutbildning om 20 veckor.
- Den nya sotningsutbildningen ger examen och möjlighet att arbeta som sotare efter 20 veckors studier. Då är man skorstensfejare med inriktning på brandskydd, miljö och energi. Därefter går ni ut i jobb i tre år och sedan kan ni söka vidareutbildning till tekniker. Då är ni så gott som garanterade jobb. Det råder stor brist på skorstensfejartekniker i hela landet, konstaterade Carl Johan Östh.
- Sotare finns, men skorstensfejartekniker saknas. Det gäller också för Gotland. Här på ön har vi nu 15 sotare och två tekniker. Nu måste vi rekrytera för ett behov av mellan tre och fem tekniker inom de närmaste åren, konstaterade Åke Karlsson vid Brandförebyggarna på Gotland.
Behov
Behovet av ökad kompetens har kommit med den skärpta och nya lagen om skydd mot olyckor med krav på särskild kompetens för brandskyddskontroll. Nu satsar Räddningsverket på ökad kompetens och den första lokala rekryteringskampanjen sker just nu på Gotland.
Karin Kebbe Helin, fyllda 30 år och utflyttad från Gotland var en av många intresserade som kom till måndagens informationsmöte om den nya utbildningen som är studiemedelsfinansierad och som ger jobb efter bara en termins studier. Efter studenten på Säve har hon läst en fil. kand på universitet, men har inte hittat något jobb i samklang med utbildningen.
- Nu jobbar jag på ett café i Stockholm och har kommit till Gotland för att få veta mer om utbildningen till skorstensfejare. Jag vill jobba praktiskt och med kultur och jag gillar tak och klättring, så den här utbildningen känns rätt. Att det dessutom är brist på skorstensfejartekniker passar mig bra, eftersom jag vill ha ett jobb, och det behöver inte vara på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!