Varselvågen tar ön tillbaka till "normalt"

I år har 304 gotlänningar varslats om uppsägning - officiellt. Inofficiellt ytterligare omkring 100.Ändå klarar sig Gotland rätt bra, mitt i lågkonjunktur och finanskris. Fjärde bäst i Sverige, faktiskt.Läget är inte nattsvart - utan ganska normalt.

Gick bra. Under årets elva första månader varslades 304 personer på Gotland, varav 275 inom bygg- och tillverkningsindustrier som Nimbus (bilden), Sigma, Robbans gräv och Danielsson. Nu börjar sysselsättningen på ön gå tillbaka till "normalt". Arkivfoto:  Henrik Radhe

Gick bra. Under årets elva första månader varslades 304 personer på Gotland, varav 275 inom bygg- och tillverkningsindustrier som Nimbus (bilden), Sigma, Robbans gräv och Danielsson. Nu börjar sysselsättningen på ön gå tillbaka till "normalt". Arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Ekonomi, näringsliv & finans2008-12-23 04:00
Från januari till och med november 2009 varslades 304 personer på Gotland. Officiellt. Utöver det finns ett mörkertal på kanske uppemot hundra personer, enligt Arbetsförmedlingens chef på Gotland, Tina Ersson. Företag med färre än fem anställda måste nämligen inte anmäla varsel till Arbetsförmedlingen, AF.
Men snacket går ju, konstaterar Tina Ersson.
- Via företagare och fack hör vi att det finns ganska många mindre företag, främst inom tillverkningsindustri och byggsektor, som också måste släppa folk.
Ett annat mörkertal finns bland visstidsanställda, konstaterar Jim Enström, utredare på AF:s analysavdelning.
- Det är ju de som ryker först, innan man ens börjar varsla. Därför kommer arbetslösheten att öka mer än man kan utläsa av varselstatistiken. Det handlar ofta om utrikesfödda och ungdomar, som är relativt nyetablerade på arbetsmarknaden. Sist in, först ut gäller.
Det kan verka som att arbetsmarknadsläget är mörkt på Gotland. Ur ett lite bredare och längre perspektiv ser det annorlunda ut.

Fjärde bäst
De 304 varslade ger ett genomsnitt på 8,4 varsel per tusen invånare i åldern 16-64. Gotland har därmed landets fjärde minst negativa varselsiffror. De enda län som klarat sig lindrigare är Uppsala, Dalarna och Halland.
Sämst har bilindustrins Blekinge klarat sig, med 22,7 varsel per tusen invånare. Rikssnittet är 12,2, konstaterar Jim Enström:
- Gotland har absolut klarat sig bra jämfört med andra län - även om det är tragiskt och jobbigt och vi har en nackdel av att inte kunna sätta oss på tåget, jobba i ett grannlän och sedan åka hem igen samma dag.

Normalläge
På Gotland har varselvågen sannolikt ebbat ut -  och Tina Ersson ser ljus i mörkret:
- Det finns ett stort omställningsbehov, mitt bland alla varsel. Personer går i pension, studerar, flyttar och lämnar sina jobb. Arbetsmarknaden på Gotland är väldigt dynamisk - och man ska tänka på att vi har utgått från en rekordlåg arbetslöshet och en rekordhög efterfrågan.
I fjol varslades i snitt 2,5 gotlänningar per tusen invånare. I somras, mitt i turistsäsongen, var drygt 500 gotlänningar öppet arbetslösa. Det var den lägsta siffran någonsin - och i Sverige.
I slutet av november var 1 336 gotlänningar öppet arbetslösa; 3,6 procent bland invånarna i åldrarna 16-64. Om ett år väntas siffran vara 4,1 procent. Den totala arbetslösheten beräknas stiga från 4,8 till 5,7 procent.
I princip innebär det här en återgång till sysselsättningsläget 2006, vilket för Gotlands del är mer normalt.
- Det blir sämre - men från en väldigt god nivå. Ser vi ett år framåt i tiden är det inte nattsvart - och vi hoppas naturligtvis att vår prognos inte ska besannas, utan att det blir bättre, säger Jim Enström.
Sektor Sysselsättning 2008 2009
Industri, jord- och skogsbruk och fiske 16,3 15,6
(industrin minskar, jordbruket är stabilt)
Bygg och anläggning 7,7 7,3
Handel 16,3 16,3
Finans, företagstjänster och media 8,6 8,8
Privata tjänster, turism, kommunikation 9,7 10
Privat vård, skola, omsorg och offentlig
verksamhet 39,8 39,8
(offentliga minskar, privata ökar lite)
Källa: AF
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!