Växte ur källaren och blev en gasell

Företaget Wisby assistans blev årets Gasellvinnare på Gotland. Tidningen Dagens Industri utser ett företag i varje län som får priset.- Att få kredit för det man gör är det bästa med utmärkelsen, säger företagets ägare, Carina Funck.

Foto:

Ekonomi, näringsliv & finans2009-10-22 04:00

I tisdags kväll fick Carina Funck ta emot utmärkelsen i Linköpings kongresshall. Landshövdingen på Gotland skulle egentligen förrätta prisutdelningen men eftersom ön för närvarande inte har någon landshövding och den tillförordnade, Anders Granath, var bortrest så blev det kommunfullmäktiges ordförande Lilian Edwards som överlämnade utmärkelsen till Carina Funck inför 170 personer.
Wisby Assistans är ett privat företag som ordnar personlig assistans till funktionshindrade vilka har beviljats stöd enligt LSS/LASS.

Källarkontor
Kontoret fanns i Carina Funcks garage i Visby när företaget startade år 2003. Sonen är funktionshindrad och det var han som var första kunden och sedan utökades kundkretsen med en kund till, sonens kamrat.
Efter det har företaget genomgått en imponerande utveckling och har i dag 70 anställda och finns i samma hus som Hansahälsans vårdcentral på Herkulesvägen i Visby.
Assistenternas arbetsplatser är i kundernas hem och på Herkulesvägen finns kontor och utbildningslokaler för personalen.

22 miljoner
I fjol var omsättningen 22 miljoner. Verksamhetens utveckling har inte krävt så mycket marknadsföring.
- I början trodde jag att vi möjligtvis skulle få en handfull kunder men i dag har vi 13.
Om hemligheten bakom den snabba utvecklingen säger Carina Funck:
- Folk som tycker om oss och är nöjda med vad vi gör, har berättat för andra.
Två anställda på kontoret har funktionshinder och det ser Carina Funck som en bonus, en höjning av kompetensen:
- Om man har personlig erfarenhet av funktionshinder kan man lättare förstå hur kunderna vill ha det men det är alltid kunden som bestämmer och som ska ha så stort inflytande som möjligt i sin assistans.
Hur kunderna får hjälp kan se väldigt olika ut beroende på funktionsnedsättningen, berättar hon:
- En kund kan ha en funktionsnedsättning som bara kräver en assistent och en annan måste ha dubbel assistans och då är det genast åtta till elva personer i arbetslaget.
Varje lösning skräddarsys tillsammans med kunden.
Även om nyanställda assistenter har utbildning så får de genomgå en utbildning i vad man vid Wisby assistans vill att de ska kunna och hela tiden pågår fortbildning.
Att fler företag i assistansbranschen etablerar sig på Gotland tycker Carina Funck är roligt och nu ska dessa företag bilda ett nätverk på ön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!