”Vi började i vår lilla etta på söder”

Lisa Hemph.

Lisa Hemph.

Foto: Lillebi Eriksson

Ekonomi, näringsliv & finans2013-03-13 06:00

En snabb summering av Lisa Hemphs liv: född (1979) och uppvuxen på Gotland, efter gymnasiet bodde hon två år i Australien, sedan blev det tre års studier till beteendevetare med arbetslivspsykologi som inriktning. Efter examen kom hon tillbaka till Gotland för att vikariera som verksamhetschef inom omsorgen. Därefter lockade ett arbete inom bemanningsbranschen i Stockholm och ett företag som heter Uniflex, en avknoppning från Poolia. Där var hon personalansvarig i cirka tre år innan hon och maken startade företaget Workey AB, en sökmotor för platsannonser som på ett och samma ställe skulle samla alla lediga jobb i Sverige.

– Vi började i vår lilla etta på söder i Stockholm, men insåg att det inte var hållbart så sökte till företagsinkubatorn IQube.

Det var en teknikintensiv företagsidé som krävde investeringar och de fick ett Almilån och pengar från från den kvinnliga affärsängelfonden Theia. Det gick bra trafikmässigt men om företaget skulle kunna utvecklas ytterligare behövdes en till partner. Bonnier blev då delägare och de jobbade tillsammans under några år. Så småningom köpte Bonnier ut de andra delägarna och efter ett par år köpte paret Hemph tillbaka hela bolaget för att sedan avyttra det.

– Då köpte vi hus på Gotland och flyttade hit!

Vad är ditt uppdrag?

– Att hjälpa företag i uppstartsfasen så att de kommer snabbare från idé till företag, alternativt om man redan har ett företag men har en tillväxtidé, att då hjälpa till i processen. Vi behöver fler tillväxtföretag på Gotland. Min målsättning är att vi ska bidra till att utveckla entreprenören så att hon eller han kan utveckla sitt företag. Vi arbetar med ett program som hanterar hela affärsutvecklingsprocessen men med fokus på försäljning.

Målsättningen är att inkubatorn ska jobba med cirka 15 bolag per år. Man får stanna i max 18 månader. Då anses företagarna vara flygfärdiga och sparkas ut ur boet.

Vad kan du och Science Park bidra med för nya företagare?

– Jag har själv startat bolag i en inkubator och det hjälpte väldigt mycket. Det handlar om affärsutveckling, workshops, nätverk, mentorer och inspiration. Affärsutvecklingsprogrammet vi jobbar efter är ett program som ger entreprenören verktyg för att utveckla sitt företag i en grupp tillsammans med andra. Nätverk är en viktig del, berättar Lisa Hemph och fortsätter:

–Bra processer för finansieringshjälp och kontakt till riskkapital är en annan central del. Lika mycket handlar det om att känna av marknaden och testa sina idéer på eventuella intressenter.

– Jag hoppas verkligen att min erfarenhet ska vara till nytta. Jag vet vad företagen går igenom och vad en före-tagare kan ha behov av.

Har ni mentorer?

– Det finns ett fantastiskt engagemang på Gotland och vi ska bygga vidare på ett lokalt mentornätverk till bolagen. Jag arbetar även för att etablera samarbete med affärsnätverk i Stockholm. Vi ska givetvis ha mentornätverk på Gotland, det finns jätteduktiga entreprenörer här, men viktigast är att hitta en person som passar just det aktuella företaget.

Vilka råd fick du av din företrädare

Johan Zillén?

– Inga råd direkt, men vi hade mycket diskussioner kring hur vi ska fortsätta med Science park och få fler företag att starta upp. Vi ska byta inriktning och istället ha tillväxt i fokus. Hittills har det bara varit teknikintensiva, kunskapsintensiva och innovativa företag på Science Park.

Vilka slags företag vill ni ha?

– Alla typer av bolag som har en tillväxtidé. Vi tar bort inriktningen att man ska verka inom ett visst område och fokuserar istället på själva entrerenörskapet.

Vad är viktigast år 2013?

– Jag jobbar nu med att ta fram en ny affärsplan i och med samgåendet mellan Uppsala Universitet och Högskolan på Gotland. Men viktigast 2013 är att vi får stötta drivna entreprenörer i bolags-byggandet.

Hur söker man plats hos er?

– Vi har i dagsläget löpande intervjuer och intag. Min önskan är att vi tar in grupper med företag samtidigt, att man har ett eller ett par intag per år.

Vad står en inkubator för?

– Företagskuvös, en gynnsam miljö att växa i. Från idé till företag och vi snabbar på processen och minimerar risker. Det finns ett uppstartsprogram, för den som ska förverkliga sin företagsidé, och ett så kallat expansionsprogram, för företag som är igång men behöver olika slags stöd för att komma vidare och växa.

Om man är väldigt driven och vill starta företag men står utan idé, vad gör man då?

– Då kan man komma till oss.

Fakta

Namn: Lisa Hemph

Yrke: är sedan 1 december 2012 verksamhetsledare för Science Park Gotland.

Familj: make Simon från Danmark, två barn som är ett respektive två och ett halvt år och heter Hannes och Folke (de är för övrigt med på sidan nio i samband med en artikel om ett UF-företag).

Intressen: går en seminarieledarutbildning för Jesper Juul som ska avslutas i mars. ”Annars tränar jag en del och vi är mycket ute i naturen hela familjen. Men det inte så avancerat som det låter, jag skulle inte kalla oss för friluftsmänniskor.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!