’’Vi har jobbat väldigt rätt’’
Arbetet med att etablera Gotland som ett varumärke har mötts av både misstro och kritik. Men Tiina Mykkänen på Tillväxt Gotland är tillfredsställd med resultatet hittills.- Jämförelser med andra kommuner som jobbar med platsvarumärken visar att vi har jobbat väldigt systematiskt och strategiskt - och rätt, säger hon.
Foto: Tommy Söderlund
Både begreppet "magisk" och logotypen kritiserades omgående och har fortsatt att mötas med misstro i en del läger.
Men arbetet med att etablera Gotland som ett varumärke har ångat på och involverat hundratals, för att inte säga tusentals, både företagare och privatpersoner på ön. Det har bland annat skett genom olika träffar i form av "brainstorming" runt om på ön, och i år också genom det så kallade "Spelet om Gotland" som har arrangerats ett flertal gånger.
"Vi jobbar rätt"
Några uppseendeväckande konkreta resultat har ännu inte märkts av. Men Tiina Mykkänen, verksamhetschef för Tillväxt Gotland som leder arbetet, är tillfredsställd.
- Ett forsknings- och utvecklingsprojekt om platsvarumärkens betydelse för näringslivet - där Gotland jämförs med bland andra Jönköping, Oskarshamn, Halland och Region Skåne - visar att vi har jobbat väldigt systematiskt och strategiskt - och rätt, säger Tiina Mykkänen.
- Jämfört med de andra ligger vi bra till. "Det tar fem år att nå så långt som ni har gjort", har det sagts om oss.
Vad själva arbetet går ut på är inte helt lätt att greppa. Det handlar både om att lyfta fram det som - förhoppningsvis - redan finns i det allmänna medvetandet: att Gotland och det gotländska står för kvalitet och pålitlighet.
Men också att korrigera bilden av Gotland.
- Den är inte balanserad. Det är mest sommar och sol, Gotland är känt som ett sommarparadis. Vi måste visa att det också är en bra plats året runt, att vi lever här 365 dagar om året, att vi har bra kommunikationer 365 dagar om året - och att det finns företag här.
Positionsförflyttning
- Det handlar om det som på marknadsföringsspråk kallas för positionsförflyttning. Till vad vi vill bli uppfattade som.
Hur ska ni uppnå det?
- Vi måste komma bort från att varje bild av Gotland är en bild på barn som hoppar i havet. Vi måste också visa en vinterbild av människor i Hästgatsbacken med en latte i handen.
Hur skulle det gynna gotländska företag?
- Om vi kan förmedla en bild av Gotland som levande året runt kan vi få fler människor att flytta hit och företagen får lättare att rekrytera personal, till exempel.
Men blir det inte en konflikt med turistnäringens intresse av att framställa Gotland som just ett turistparadis?
- Nej. Det ena understödjer det andra. Alla vet redan att det är fantastiskt på sommaren. Turismen kan inte växa så mycket då med dagens förutsättningar. Vi måste visa vad som finns resten av året.
Har ni några förebilder, några lyckade exempel på platsvarumärken?
- Göteborg och Åre är bra exempel. Göteborg har etablerat sig som evenemangsstaden, medan Åre har lyckats förvandla sig från en vinterort några veckor om året till en ort som lever året runt med en stor sommarturism. Åre och Jämtland har också gjort sig känt för hög kvalitet på maten.
Vad är egentligen "Spelet om Gotland"?
- Det handlar om att gå igenom vad vi själva vet om Gotland. Och vad vi tror att andra vet om Gotland. Hur jag kan påverka hur andra uppfattar Gotland, och hur det kan göra att jag får tillväxt i mitt företag. Går det bra för Gotland stänker det på oss alla förr eller senare
- Det är ungefär som "Monopol": man har en spelplan och spelar i lag från samma företag eller organisation och får svara på frågor och lösa uppgifter, och få svar. En fråga kan vara "Vad kommer du att tänka på när jag säger Gotland?" Och "Vad svarar fastlänningarna?" Sedan får man facit: vi har gjort intervjuer med 500 fastlänningar och det visar sig att det vi tror att fastlänningarna vet om oss inte riktigt stämmer.
Hur är det med logotypen då, har den haft någon framgång?
- Det här arbetet handlar inte bara om logotypen. Men det är många företag som har anammat loggan som varumärkesbudskap i sin externa marknadsföring, till exempel Eskelunds, Stafva, Ryftes, Gotlands Idrottsförbund och Destination Gotland. Och fler kommer, säger Tiina Mykkänen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!