"Vi ska inte ha något att dölja"

Sju månader har gått sedan Ulf Ahlquist axlade posten som vd för Destination Gotland när Näringsliv hälsar på. Vi undrar förstås hur det gått så här långt. Har hans förväntningar infriats?

Foto:

Ekonomi, näringsliv & finans2010-09-09 00:00
- Jag visste skapligt bra vad jag gav mig in på när jag fick det här erbjudandet för snart ett år sen. Men det var inte så klockrent självklart att jag skulle tacka ja. Jag hade snarare funderingar på att trappa ner, än att trappa upp.
Tillbaka i Gotlandstrafiken efter elva år på annat håll konstaterar han att mycket har förändrats. Det har varit spännande och stimulerande att komma tillbaka.
- Själva kulturen, strukturen och atmosfären känner jag igen sen tidigare, men när det gäller själva innehållet, utformningen, standarden, färjorna, turlista, turtäthet och kapacitet, har det förändrats väldigt mycket.
Antalet resenärer har ökat markant de senaste åren och det ser Ulf Ahlquist som ett kvitto på att även resenärerna är nöjda med utvecklingen och att utbudet anpassats till efterfrågan.
Maten och priserna
Jag hade två punkter på min lista över kritik mot färjetrafiken, men jag behövde inte ta upp någon av dem.
- Det som ständigt och jämt diskuteras är maten ombord och priserna. Det blossar upp lite då och då. Och så kapaciteten på sommaren...
- På sommaren utnyttjar vi kapaciteten maximalt så där finns inte mer att göra, förutom vissa små finjusteringar. Däremot kan samordningen mellan gods, personbilar och husvagnar optimeras mer.
Så vad säger du om kritiken mot priserna?
- Det är viktigt för Gotlands utveckling och för hela regionens utveckling att det är attraktivt att ta sig hit. Prisnivån ska ju inte ha en hämmande effekt.
Avtalet med Rikstrafiken har ett takpris som inte får överstigas, beräknat under ett helt år. Under perioden har företaget dock ganska fria ramar att sätta priset utifrån efterfrågan. Priset för gotlänningar är däremot fastställt och alltid detsamma oavsett säsong.
- Men de turer som först blir fullbokade är de dyraste avgångarna.
Och maten då?
- Det finns alltid förväntningar. Det här trafiksystemet är anpassat för Gotlandstrafiken, det har ingen touch av Finlands- eller Tysklandskryssning. Det kan jämställas med tågtransport helt enkelt.
Han jämför med förväntningarna man har på en tågresa mellan Göteborg och Stockholm. Man förväntar sig sittkomfort och ett enkelt utbud ombord, det är så man ska se på resan till och från fastlandet.
- Naturligtvis ligger det i vårt intresse att ha ett attraktivt utbud ombord, det ligger i affärsidén att också ha en god försäljning.
Fel koncept för Gotland
Men många förväntar sig nog fler försäljningsställen och stort utbud ombord.
- Man har försökt det också i Gotlandstrafiken. Gamla Visby, numera Scandinavia som går mellan Nynäshamn och Gdansk, byggdes för de faciliteterna. Det fanns pub, biograf och restaurang med bordsservering, men det visade sig att det konceptet inte fungerade i Gotlandstrafiken. Det fanns inte sittplatser till alla, folk låg och sov på golvet och det var ingen trevlig resupplevelse.
Vi är inne i en spännande fas, enligt Ulf Ahlquist, med en förestående färjeupphandling. Tumultet med protester och namninsamlingar i höstas när Rikstrafiken presenterade sitt förslag för trafiken efter 2015 har lagt sig. Nu väntar man på att anbudsförfrågningarna ska gå ut på nytt. När det gäller förslaget om att Gotland tar över ansvaret för trafiken, är Ulf Ahlquist försiktigt positiv.
- I allt väsentligt så tror jag att det är bra för Gotland, att regionen äger frågan själv. Jag tror inte att det är till någon nackdel.
Gotlänningar vet vad gotlänningar behöver och Ulf Ahlquist tror att det kan bli lättare att få förståelse för lokal problematik när alla inblandade har samma utgångspunkt och referensramar.
- Det man definitivt måste säkerställa är att man får den fulla finansieringen. Men jag tror att man är ganska klar över det från regionens sida, det kommer man inte att tumma på. Samtidigt känns det som att det är angeläget från staten och regeringen att lägga ut det på regionen.
Nå, har det varit blåsigt på toppen?
- Jag har jobbat i olika chefsbefattningar i Gotlandstrafiken i närmare 30 år, så jag visste ju vad jag gav mig in på. Jag visste också att när det gäller blåsigheten så har den väsentligt mattats de senaste åren. Man har en helt annan lyhördhet mot resenärerna i dag än man hade för tio, tolv år sen.
Agerar ni annorlunda mot medierna också?
- Absolut! Vi ska inte ha något att dölja, vi ska ha en transparant verksamhet med stor tillgänglighet och insyn i.
- Insändarsidorna är inte heller tillnärmelsevis så fulla av kritik som de var tidigare.
Ulf Ahlquist skrattar när han får frågan om det här är toppen av karriären eller om det finns något annat att sträva efter.
- Nej, det finns det inte. Min ambition är att se till att vi kan göra den här trafiken ännu bättre. Jag känner oerhört starkt för Gotlandstrafiken, för uppdraget och för Gotland som gotlänning.
Splittrad verksamhet
Destination Gotland har, av naturliga skäl, en splittrad verksamhet med personal i Visby, Nynäshamn, Oskarshamn, på färjorna och huvudkontoret i Visby. En viktig del av företagets koncept är att alla, oavsett var man jobbar, ska förmedla samma bild av företaget. Lite som McDonalds, tänker jag. Kvalitet och standard ska vara densamma oavsett vilken sida av, eller var på, Östersjön man befinner sig.
Kommer du att lämna något avtryck efter dig?
- Det är framförallt att ytterligare stärka vi-känslan, att vi står upp för det här tillsammans. Kan jag utveckla den vidare, för jag tycker redan i dag att den är bra, så skulle jag vara mycket nöjd.
Hann du med någon semester i sommar?
- Ja, faktiskt två veckor, veckan före och veckan efter midsommar, innan det brakade igång. Sen har jag jobbat, och det var ganska bra. Jag var ganska ensam här på kontoret så jag fick ta ganska många frågor i den praktiska verksamheten. Då fick jag vara med lite överallt, i media och så. Det är spännande, då kommer man snabbare in i jobbet.
Vad är det med stora båtar?
- Jag är uppfödd på norra Gotland, nästgårds med utskeppningshamnen i Storungs, så jag har levt nära havet och båtar och alltid haft en dröm och längtan... Så började jag sommarjobba på Gotlandbolaget i mitten av 60-talet. Det är något fascinerande, något som inte riktigt går att ta på med sjöfart och shipping, både inom närsjöfart, passagerarsjöfart och internationell sjöfart. Det var väl det som gjorde att jag kände att jag ville avsluta min karriär inom Gotlandstrafiken, där jag en gång började.
Du har en son inom sjöfart också, har intresset gått i arv eller är det en tillfällighet?
- Nej, han fick smaka på den här atmosfären ganska tidigt. Han var med och åkte båt när jag jobbade där och sen var han med i terminalen. Sen fick nåt sommarjobb, och si och så som det gick.
Fick åka med pappa
Ulf var terminalchef i Visby för Gotlandslinjen när moderbolaget via Nordström och Thulin startade dotterbolaget Estline i början av 90-talet. Sonen Henrik blev nyfiken och fick jobb på terminalen i Stockholm och senare har hans karriär varit lik pappas. I dag är han hamnstyrman i Stockholms hamnar, med ansvar för Stockholms kryssningstrafik.
Även Ulfs bröder har känt havet kalla. Ulfs storebror var kommendörkapten i marinen och lillebror började sitt yrkesliv till sjöss och seglade på de stora haven innan han klev iland och bytte bana i livet.
Småbåtar då?
- Jag har haft segelbåt och seglat mycket med familjen när barnen var små. Det var väldigt kul, man läste alla båttidningar, var med på båtmässor och hade den sociala gemenskapen på kajen i Klintehamn. Men man vill ju vara i skärgården och segla, det är det som är roligt, med navigering inomskärs. Sen fick jag dåligt samvete när man inte använde båten, så den sålde vi sen.
Fotograf och dokumentärfilmare
Många känner nog till Ulf Ahlquists ideella engagemang, som ordförande i IK Tjelvar i 14 år och som marknadsgeneral för Klinte marknad. Det senare avsade han sig i och med vd-uppdraget. Något jag själv däremot inte kände till är hans intresse för fotografering och dokumentärfilm.
- Det har blivit en del film de senaste åren. I sommar har jag bland annat filmat några bröllop.
Han har bland annat gjort dokumentärer som Einar Smith - idrottslegenden, konstnären Harald Norrby och Erik D Nilsson -50 år med Gotlandsbolaget.
Har du någon okänd egenskap som folk inte känner till?
- Nej, det är dåligt med det! Jag kan inte sjunga, inte spela något instrument och inte teckna eller rita.
- Jo, jag är en jävel på att laga mat. Tror jag har en bra känsla för matlagning och är bra på att lägga upp snyggt och är inte rädd för att ta ut svängarna. Men jag gillar inte att se på matlagningsprogram.

Fullständigt namn: Ulf Sören Ahlquist
Ålder: 62
Född: Lärbro, längst in i Kappelshamnsviken
Bor: Fröjel
Familj: Hustrun Inez och två vuxna barn
Fritidsintressen: Fotografering (Sudrets fotoklubb), dokumentärfilm, fågelskådning, orientering (Hansa-Hoburg), Fröjel hembygdsförening, golf, inlines och fotboll.
Avkoppling: Ströva i naturen, skåda fågel och fotografera.
Övrigt: Nyhetsfreak. Läser dags- och affärs-tidningar, lyssnar på radio och laddar ner intressanta radioprogram som han lyssnar på när han åker inlines längs Toftaväg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!