"Viktigt att bygga på den särart man har"

Under hösten har gotländska företagare haft möjlighet att delta i en kurs med inriktning på försäljning och export. I går föreläste några av dem om sina erfarenheter i sitt företag.
På seminariet informerade också Exportrådets Lennart Grandelius om möjligheterna som finns för gotländska företagare.

Ekonomi, näringsliv & finans2006-01-21 06:00
- Hur många här inne har ett företag som har fler än 50 anställda? Frågan ställde Exportrådets Lennart Grandelius till företagare som samlats för att höra på seminariet om försäljning och export som Marknads- och exportföreningen på Gotland hade ordnat.
En eller två händer räcktes upp i den i stort sett fullsatta föreläsningslokalen.
- Det är bra för det är just er vi vill arbeta med, kommenterade Lennart Grandelius som är exportrådgivare.
Exportrådet som erbjuder gratis tjänster och rådgivning till mindre företag hjälper också till att undersöka företagets möjligheter att utvecklas internationellt. Och på seminariet för de gotländska företagarna gjorde Lennart Grandelius klart att det finns många möjligheter att få del av den kompetens som ryms inom Exportrådet för att utveckla sitt företag. I Sverige finns i dag ett 20 -tal exportrådgivare som jobbar med att hjälpa företagare att utveckla sitt företag mot en internationell marknad.

Kvalitet
Under hösten har ALMI i samarbete med Gotlandsakademin hållit en kurs för företagare på Gotland med inriktningen att utveckla företagets sälj- och exportmöjligheter.
- De gotländska produkterna har god kvalité men i bland verkar det vara ett stort steg mentalt att öka försäljningen utanför ön. Till stor del handlar det om att avdramatisera och lära sig sälja, säger Magnus Larsson som är affärsutvecklare och konsult på exportfrågor på ALMI.
Formgivaren Barbro Lomakka arbetar med textil inredning med specialriktning på mattor. Hon utgår från gotländska ullprodukter som förädlas på fastlandet men sluttillverkas på ön. I sitt föredrag berättade hon om erfarenheterna ett telefonsamtal ledde till då en arkitekt ville få ett prov på hennes mattor.
Efter tvekan skickade hon i väg ett exempel och att det var ett bra val visade sig senare.
Telefonsamtalet ledde till att Lomakkas mattor visades på inredningsmässor i New York och nu säljs inom en av de största mattkedjorna i USA.
- Det är viktigt att bygga på den särart man har, det finns en enorm likriktning på inredningsprodukter i världen, säger Barbro Lomakka.

Kännetecken säljer
Särarten var något även Mikael Qwiberg från Trick produktion tog fasta vid i sitt föredrag. Företaget Triq består av Mikael och Tina-Marie Qviberg som jobbar med produktioner för TV och gör dokumentärer och barnprogram. Naturprogram för barnprogrammet Myror i brallan och dokumentären Fearless farming som handlar om två gotländska bönder är exempel på Triqs produktioner. Mikael Qwiberg påpekade också att framförhållning och diskussion med producenter är andra viktiga bitar för att kunna sälja produktioner till TV.
- Och här har man faktiskt ofta en fördel i att komma från Gotland. Många tycker det är roligt att vi tagit oss tid att ta båten och komma och komma på besök, säger Mikael Qwiberg.
En av de som räckte upp handen på frågan om företaget hade fler än 50 anställda var Hasselas Lars Siggelin.
I sitt föredrag berättade han om arbetet med de socialt utsatta ungdomarna som har växt genom åren och att även flera mindre affärsverksamheter kring Hassela har växt fram. Ungdomarna kan praktisera här och det är ett viktigt led i behandlingen berättar Lars Siggelin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!