Vilda gissningar på aktiebörsen
I det långa loppet hamnar börsuppgången på ca 7 procent årligen - ökningen av produktionen plus inflationen plus riskpremien som ersättning för att aktier är mer osäkra än banksparande. Ser vi hundra år bakåt har Stockholmsbörsen stigit med just dessa 7 procent årligen, dock med stora variationer uppåt och nedåt, dessutom under årtionden.
Snabb information
Informationen är så snabb, så skiftande att det är ogörligt att dra några större slutsatser om vart vi är på väg. Se t ex på några av senaste tidens ekonomiska nyheter: Den stora schweiziska banken CSFB som har inflytande över många aktiefonder skriver upp prognosen för Ericsson och sätter en riktkurs, en framtida möjlig betalkurs, på 30 kr per aktie som samma dag betalades i drygt 26 kr.
Nokia-aktien får en riktkurs på 150 kr när den nu betalas i ca 120 kr. Och TeliaSonera anses vara värd 42 kr när den på börsen just nu betalas i drygt 37 kr. Banken tror på bolagen men också på hela telekommarknaden.
SAMTIDIGT UTTALAR sig branschorganisationen Sveriges byggindustrier om goda tider, byggandet ökar i år med 40 procent till 31 500 nya lägenheter, nästa år sätts 33 500 lägenheter igång. Många börsbolag tjänar pengar på bostadsbyggande, främst som leverantörer. Men så kommer Teknikföretagens konjunkturbarometer som visar att orderingången för verkstadsindustrin är svag i höst, både för exportföretag och på hemmamarknaden. 525 företag med halva svenska exporten har svarat på enkäten.
Teknikföretagen tror inte på statliga konjunkturinstitutets optimism om klart bättre tider.
Aktieplaceraren blir rimligen förvirrad, motstridiga rapporter. Dessutom ramlar det dagligen in spekulationer om framtidens ränta, valutakurser och oljepris.
De drygt 400 börsbolagen presenterar fyra gånger om året delårsrapporter om det gångna kvartalet, ibland också bedömningar om framtiden, åtminstone beskrivning av dagsläget.
Sammelsurium
I detta sammelsurium av nya fakta, bedömningar och rena gissningar befinner sig aktieägaren som ska köpa eller sälja. Men även de stora bankerna och börsmäklerierna är lika vilsna trots sina avancerade datasystem. Den ena gissningen är lika god som den andra.
ATT KVÄLLSTIDNINGARNA, som Aftonbladet i veckan, toppar löpsedeln med nya aktietips, den här gången med anonyma analytiker, brukar sägas vara ett säkert tecken på att det nu är dags att sälja. Bankerna har alltid ett eget ekonomiskt intresse av att folk fortsätter att köpa andelar i aktiefonder. Visst får de alla rätt förr eller senare - eftersom aktierna stiger i värde, frågan är bara hur mycket och på vilken sikt.
Och innan dess kan det mycket väl komma en flerårig nedgång.
Ingen vet. Men vi vet att aktier under hundra år har varit klart bättre än banksparande.
Turen avgör vem som placerar "bäst".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!