Vill fördela fler miljoner till kompetensutveckling
15 miljoner kronor är en nedre gräns. Den vill vi spräcka, det finns ingen övre gräns.I den något ovanliga positiva ekonomiska sitsen befinner sig de ansvariga för EU-programmet Växtkraft Mål 3:s program för kompetensutveckling till anställda inom privat och offentlig sektor.Redan har man nått ut till ca 10 000 personer på Gotland eller ca en tredjedel av den gotländska arbetskraften.
Tapp efter lågkonjunktur
Kjäll Sönnergren, Svenskt näringsliv, konstaterar att bakgrunden till denna omfattande EU-satsning var att Sverige såväl som övriga Europa jämfört med USA hade ett tapp efter en lågkonjunktur.
- Där ansåg många av de som blev arbetslösa att det berodde på bristande kompetens. I EU/Sverige har vi för bra fallskärmar som A-kassa så vi tänker inte så mycket på kompetensen.
Och de pengar som nu via EU slussas ut skall således användas till just kompetensutveckling till anställda inom såväl privat som offentlig sektor.
- Meningen är att utveckla folk så att de klarar sig i jobbkonkurrensen och ska kunna hitta en ny tjänst om jobbet läggs ner. Men det handlar ändå bara om ett litet komplement till den nationella arbetsmarknadspolitiken, framhåller Ingmar Paulsson, som representerar Stockholm som Gotland hör ihop med inom detta projekt.
- En stor del av Gotlands befolkning har tagit del av detta. Från start hade vi 60 mkr, vi har beslutat om 70 men har ändå 15 mkr kvar på grund av EU-uppräkningen, säger Eva Jupiter.
Medlen fördelas inom några huvudområden: Analys, kompetens, projekt för personer utanför arbetsmarknaden, jämställdhetsprojekt samt projekt för föreningar.
Lyckade projekt
Många exempel på lyckade gotländska projekt finns.
Den i dag omfattande verksamheten i Vamlingbo prästgård började bland annat via medel som möjliggjorde studieresor till orter med Naturum.
- Det satte bollen i rullning, konstaterar Eva Jupiter.
I dag pågår exempelvis Kulturkraft.
I detta projekt går 23 gotländska kulturarbetare en kurs som dels omfattar två månaders teori då man i princip lär sig att vara företagare och som följs av fyra månader där man får möjlighet att utveckla en idé. Eva Jupiter:
- Tre stycken åker till Norge för att titta på en tidigare sardinfabrik i Bergen. I dag används den som bas för 300 kulturarbetare som säljer kulturtjänster.
Jämställdhetsprojekt har varit ett specialområde för Gotland. På exempelvis Folkhögskolan arbetar man med att få in genustänkande i undervisningen och skall nu även gå in och titta på den använda litteraturen ur detta perspektiv.
Man har också genom sina projekt kunnat ha ca 60 personer med invandrarbakgrund ute på praktikplatser vilket lett fram till att flera kunnat etablera sig på arbetsmarknaden.
Ingmar Paulsson menar att Högskolan är en viktig framtida faktor.
- Men den behöver slipa om sig lite för företagarnas behov, den har otroligt mycket att lära av småföretagare och kan inte ligga som ett isolat.
- Vi uppmanar gotländska företag och offentliga arbetsgivare att ta kontakt med oss för att få pengar till kompetensutveckling, säger Eva Jupiter.
- Det finns en stor chans att få projektpengar om man är en företagare som har ett seriöst kompetensutvecklingsbehov så behöver man vässa sig ska man ta chansen nu, menar Ingmar Paulsson. De gotländska soloföretagare som vill gå vidare och inte hoppar på det här är dumma, gör de det har de tagit ett tillväxtkliv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!