Biodlare flyttar in till Slite Utveckling

Det nystartade ekologiska biodlingsföretaget Gustafs Gotländska flyttar in med sin tillverkning i Slite Utvecklings lokaler.

Gustaf Persson och Linnea Kindwall driver biodlingsföretaget Gustafs Gotländska.

Gustaf Persson och Linnea Kindwall driver biodlingsföretaget Gustafs Gotländska.

Foto: Emelie Laukka Rossander

Ekonomi2019-10-24 08:30

Nyblivna biodlarna Gustaf Persson och Linnea Kindwall tröttnade båda på stadslivet och flyttade till Gotland i stället.

– Jag hade gått in i väggen för två år sedan, berättar Gustaf, som lämnat sin tidigare tillvaro på Värmdö som säljare och säljchef.

Han ville söka sig till arbete med djur och natur. Mjölkkor fanns faktiskt med i funderingarna, men det blev i stället en satsning på bin.

– Jag läste på, det finns otroligt mycket att lära – och jag pratade med många biodlare, fortsätter Gustaf.

100 bisamhällen, Buckfastbin, köptes in från Uppland och kuporna återfinns nu på tio olika bigårdar i Endretrakten, där paret också är bosatta.

Gustaf Persson talar med entusiasm om vilket lyckokast förändringen av hans liv blev och då inte minst för kärleks skull. Linnea berättar något liknande på företaget Gustafs Gotländskas facebooksida. Namnet till trots hävdar hon där att biodlingsfirman, just som ett bisamhälle, styrs av en drottning, inte en kung. Hon kom till Gotland genom den utbildning i hållbarhetsfrågor som Campus Gotland erbjuder.

Hur som helst har paret på kort tid kommit i gång med sitt företag och flyttar nu in med sin produktion i Slite Utvecklings lokaler. Honungsskörden, det första året som biodlaren, blev inte vad företaget hade hoppats på.

– Men man lär sig, kommenterar Gustaf, inför nästa säsong.

Vad som däremot blivit en rejäl framgång är det cerat av bivax som man tillverkar. Kontakt med flera grossister har fört stiften med cerat ut till ett 30 tal butiker på Gotland.

Bin levererar inte bara honung. Cerat av bivax är det som hittills fungerat bäst för biföretaget Gustafs Gotländska.
Bin levererar inte bara honung. Cerat av bivax är det som hittills fungerat bäst för biföretaget Gustafs Gotländska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!