Speciallag övervägs för att undvika cementkris

Regeringen väntar på en oberoende analys av effekterna på jobb och byggande om jätten Cementa tvingas upphöra med kalkbrytning och cementproduktion på Gotland i höst, erfar TT. Även lagstiftning övervägs för att i ett krisläge kunna ge ett kort tillfälligt tillstånd.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) krävs på en plan för att möta hot om brist på cement. Arkivbild.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) krävs på en plan för att möta hot om brist på cement. Arkivbild.

Foto: Nils-Petter Nilsson/TT

Ekonomi2021-08-04 19:15

Men vägen fram beskrivs, från en insatt källa i regeringskansliet, som oerhört juridiskt komplicerad. Analysen av vad som är möjligt pågår.

Regeringens vägval avgörs även av vad den oberoende konsultrapporten kommer fram till gällande samhällseffekterna på bostadsbyggande, stora väg- och järnvägsprojekt och gruvindustrin. Rapporten som beställts av regeringen ska preliminärt bli klar i nästa vecka, enligt vad som uppges för TT.

Näringslivet, byggbranschen och Cementa har varnat för att hundratusentals jobb står på spel om bolaget inte får fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland. Det är en anläggning som svarar för tre fjärdedelar av företagets produktion av cement för betong och lejonparten av den svenska förbrukningen.

Regeringskansliets jurister undersöker om det skulle vara möjligt att ta fram en typ av undantagslag, om regeringens egen analys och konsultrapporten också visar på stora negativa effekter för samhället av ett stopp i Slite.

Tanken är att regeringen skulle kunna ges bemyndigande att utfärda ett kort och tillfälligt tillstånd i syfte att vinna tid för omställning.

Mark- och miljööverdomstolen avvisade den 6 juli bolagets ansökan om att få fortsätta och utöka brytningen i Slite efter den 31 oktober i år. Ansökan avvisades eftersom miljökonsekvensbeskrivningen, främst vad gäller påverkan på grundvattnet, enligt domstolen hade så stora brister att den inte ens var värd att ta upp till prövning.

På onsdagen hade näringsminister Ibrahim Baylan (S) möten inplanerade med både riksdagens näringsutskott och fack och arbetsgivare i bygg- och gruvnäringen. Alla kräver handling och en tidsplan av regeringen, med åtgärder för att hejda ett stopp.

– Det som krävs nu är att regeringen gör klar och offentliggör sin konsekvensanalys och presenterar en plan för att säkra cement i Sverige, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i utskottet efter mötet med Baylan.

Han säger sig vara besviken över beskeden, eller snarare avsaknad av sådana, från ministern. Besvikelsen delas av Mattias Bäckström Johansson, ledamot för Sverigedemokraterna i utskottet och den som tog initiativ till att kalla ministern.

– Han hade inget konkret att leverera, det är en besvikelse med tanke på att det har gått ett antal veckor då man hade kunnat fundera över vad som kan göras, säger Bäckström Johansson.

Han noterar dock att miljödepartementet har skickat ett förslag som ska ge Cementa möjlighet att fortsätta leda bort vatten från brottet i Slite efter den 31 oktober. Syftet är att skydda maskiner och anläggningar eftersom de kan förstöras av vatten som snabbt kommer in i brottet om pumparna inte kan hållas i gång. Men det är ju inte svaret på huvudproblemet, understryker han.

Regeringen har också beställt utlåtanden av flera myndigheter om konsekvenserna av Mark- och miljööverdomstolens dom.

Trycket på regeringen att lägga fram en plan har ökat, med hänvisning att regeringen är den enda som möjligen skulle kunna agera på kort sikt, för att inte cementen till byggen ska sina i höst.

Cementa har begärt prövningstillstånd för en överprövning i Högsta domstolen. Bolaget har också begärt att HD ska ta sig an målet med förtur. Det sa dock HD nej till i förra veckan, enligt uppgift från domstolen till TT.

Cementas stora stenbrott i Slite med fabriken i bakgrunden.
Cementas stora stenbrott i Slite med fabriken i bakgrunden.
Fakta: Domen om Cementa

Den 6 juli avslog Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan.

Domstolen skriver: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Tillståndet i Västra brottet och File hajdar-täkten nära Slite på löper ut den 31 oktober 2021.

Cementa begär att HD genom en deldom ska ge tillstånd att i ett år ytterligare bryta sten i enlighet med nuvarande tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!