Fabians bästa tips för januari

Frosseriet i mat och julklappar är över. Efter köpfesten har många en betydligt kärvare ekonomi att se fram emot. Mer grönsaker och att inte kasta någonting är Fabian Olli Johanssons bästa råd för att klara ekonomin.

Ekonomiskt. Genom att äta vegetariskt tre till fyra dagar i veckan kan mycket pengar sparas, menar Fabian Olli Johansson.

Ekonomiskt. Genom att äta vegetariskt tre till fyra dagar i veckan kan mycket pengar sparas, menar Fabian Olli Johansson.

Foto: Henrik Radhe

Ekonomi2017-01-10 07:30

Fortfarande är många gotlänningars kylskåp fyllda med rester sedan jul- och nyårsfirandet.

– Köp inte nytt, var smart, säger Fabian Olli Johansson.

Han menar att det går att laga till fantastiska middagar av de rester som redan finns hemma. En paj med smördeg, fylld av julens köttbullar eller revbensspjäll tillsammans med några morotsbitar, kan helt plötsligt bli en smaksensation, menar han.

Laga mat efter säsong, är Fabian Olli Johansson bästa råd för att spara pengar. Så här års är svenska rotfrukter, lök och potatis förhållandevis billiga. De kan snabbt och enkelt bli en läcker krämig soppa.

– Har du några skrumpna morötter i kylen kan du koka dem i kokosmjölk och krydda till det med chili eller ingefära. Mixa dem i en matberedare eller med hjälp av en mixerstav, säger Fabian Olli Johansson.

Lite gammalt bröd som först rostats i ugnen och får lite olivolja på sig kan bli gott och lyxigt tillbehör till en fransk löksoppa.

– Gör du soppan med omsorg smakar den minst lika bra som en 300-kronors oxfilé, säger han.

Kött och fisk kostar ofta mer än grönsaker. Fabians tips för att spara pengar är att välja billiga styckdetaljer som högrev, och koka dem flera timmar till en gryta där de grönsaker som man har hemma kokas med.

– Väljer du vegetariskt tre till fyra gånger i veckan kan du tjäna in mycket pengar, säger Fabian Olli Johansson.

Färska kryddor kostar mer än torkade på burk. Fabians tips är att välja sina favoriter bland chili, paprikapulver, ingefära eller curry och göra sin egen kryddblandning.

– I en panna får de nytt liv, fräs på dem med konserverade kikärtor eller linser, tipsar han.

Pasta är också billigt och kan bli en läcker makaronipudding eller carbonara, kryddat med en liten bit bacon eller salt sidfläsk.

Fabian Olli Johansson lagar gärna rotmos med fläsklägg till vardags och menar att mycket pengar går att spara genom att ta tillvara så mycket som möjligt istället för att slänga. Potatisskal kan förvällas kort och friteras till läckra potatisfras att strö ovanpå en purjolökssoppa.

Benen från en kyckling kan efter detaljstyckning kokas till en fond att frysa in och smaksätta vinterns soppor och grytor.

– Det blir snabbt väldigt roligt att ta tillvara på svinnet, säger Fabian Olli Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!