Sedan mätningen 2013 har de äldres fattigdom ökat med fem procent på Gotland. Det är betydligt sämre än riksgenomsnittet på 15,6 procent.
– Det innebär att man inte kan ha samma standard som övriga befolkningen, men också att man kanske måste välja bort nödvändiga saker, som att dra ned på maten eller tandvård. Det drabbar också genom att det kan vara svårt att upprätthålla sociala kontakter, om man inte kan resa, ta en fika eller gå på bio, säger Anders Thoré, SCB, till Nyhetsbyrån Siren.
Christina de Verdier, kassör hos PRO Hemseorten bekräftar att många medlemmar har det svårt ekonomiskt.
– Särskilt ensamma kvinnor har det ekonomiskt besvärligt. De har låga pensioner, en del har varit hemma med barn och en del blev utslitna under yrkeslivet och fick sluta jobba i förtid.
För att dessa äldre inte ska bli hemma ensamma, bidrar PRO ekonomiskt så de ändå kan delta i studiecirklar och utflykter.
– Bara att äta tillsammans ibland i social samvaro är viktigt. Många äter ensamma hemma och då kan vi sponsra så de kan vara med, säger Christina de Verdier.
I en tredjedel av landets kommuner ligger siffran på över 20 procent enligt Statistiska Centralbyrån, SCB. Som ekonomiskt utsatt räknas andelen av befolkningen som har en inkomst under 60 procent av medianinkomsten. Enligt EU:s definition är det gränsen för att vara i risk för fattigdom. För de som är 65 år och äldre är siffrorna som lägst 6 procent i Danderyd och högst 35 procent i Eda.
– Allt fler har problem med att få ekonomin att gå ihop. Har man pension har man små möjligheter att utöka sin inkomst, och det är svårt att påverka utgifterna också, säger Anders Thoré.
Bostadstillägg är en möjlighet för äldre att förbättra sin ekonomiska situation, men Christina de Verdier menar att det är för lågt för att hjälpa de mest utsatta:
– Det räcker inte till hyran, tillägget skulle behöva höjas för att de ska få lite mer marginal. Många har valt bort tidning och fast telefon, för att de inte har råd. De har en mobiltelefon men har inte råd att betala ett abonnemang utan använder kontantkort.
Lokalt försöker PRO att hjälpa sina mest utsatta medlemmar.
– Dessa kvinnor hjälper vi ibland med inte bara en del, utan hela avgiften på aktiviteter för att de ska få en chans att vara med, säger Christina de Verdier.