Gotländska kändiskocken lär oss leva billigare

Jul och nyår är över, likaså de mesta av pengarna för väldigt många. Kocken Fabian Olli Johansson lär oss överleva januari med en meny som är både god och billig.

Morötter. Rivna och kryddade med ingefära blir rotfrukterna en mustig soppa.

Morötter. Rivna och kryddade med ingefära blir rotfrukterna en mustig soppa.

Foto: Henrik Radhe

Ekonomi2017-01-10 07:30

Fabian Olli Johansson från Väskinde har en passion för mat och han brinner för sitt yrke. Sedan ett år tillbaka bor Fabian i Stockholm och i dag arbetar han som kock på restaurang Tegelbacken hos Markus Aujalay, tv-kändis från mängder av matlagningsprogram.

Fabian Olli Johansson har sin egen karriär och det går bra. För snart två år sedan gick han ut restaurang- och livsmedelsprogrammet på Wisbygymnasiet, men han har redan utsetts till ”Årets unga ekokock” i Sverige och bästa ekokock i Norden.

Efter en presslunch för journalister i Stockholm, som Fabian stod för, ringde TV4.

– Onsdagen före jul var jag med i ”Nyhetsmorgon” och lagade grönt julbord. Det var superkul, säger Fabian Olli Johansson, och berättar att han inte hann hem efter sändningen innan TV4 ringde igen.

Planer finns nu på mer tv, både i februari och under kommande Almedalsvecka, med den gotländska blivande stjärnkocken.

– Inget datum är spikat, men det låter väldigt bra och jag hoppas på ett samarbete som kan fortsätta, säger han.

Trots flotta menyer drivs Fabian Olli Johansson av det enkla i köket.

– Att ha kunskap och göra det bästa av det man har är superviktigt. Jag vill ha ett fullständigt helhetstänk och inte kasta så mycket, säger han.

De tankarna kommer väl till pass i fattigmånaden januari, efter jul- och nyårsfirandets ekonomiska utsvävningar.

– Vi tar mat för givet i det här landet, det finns i överflöd. Att tänka hållbart och inte kasta gynnar både miljön och ens plånbok, säger Fabian Olli Johansson.

Han menar att det i dag ställs stora krav på konsumenterna att ha kunskap om märkningar och certifieringar, för att välja varor och förpackningar i matbutikerna.

Själv väljer han ekologiskt så långt det är möjligt. Efter titeln ”Årets unga ekokock” fick Fabian möjlighet att hjälpa organisationen Krav med att ta fram nya spännande recept.

– Låt fantasin blomstra, det finns hur många bra kokböcker som helst att inspireras av, säger han.

Fabian Olli Johansson behöver också inspiration, den hittar han ofta i möten med andra människor.

– Mitt driv är att hitta mig själv och vem jag är som matlagare. Det är viktigt att hitta sin stil och filosofi, säger han.

Medan han lägger timmar på långkok och grytor, för att förvånas över hur gott den mat som lagats länge smakar, drömmer Fabian om att resa och utforska nya matkulturer.

– Just nu trivs jag med att jobba tillsammans med duktiga människor, men på sikt är det klart att jag gärna vill starta min egen restaurang, säger han.

Fakta:

Namn: Fabian Olli Johansson.

Ålder: 20 år.

Bor: Ska precis flytta till en lägenhet i Nacka som Fabian hyr av en matlagningslärare.

Familj: Flickvän, mamma, pappa och 3 syskon.

Gör på fritiden: Lagar givetvis mycket mat, gärna tillsammans med flickvännen eller med kompisar. Gillar också att fotografera, ofta blir det mat även framför kameran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!