KLART: Förlikning i Gneab-affären

En förlikning har nåtts i det uppmärksammade Gneab-fallet. "Fyra år senare känns det skönt att det här är över", säger Sofia Wollmann.

Rolf Österöm, Sofia Wollmann och Åke Svensson krävdes på ansvar i Gneab-affären.

Rolf Österöm, Sofia Wollmann och Åke Svensson krävdes på ansvar i Gneab-affären.

Foto: Montage

Ekonomi2019-09-13 12:40

Gotlands Näringslivs- och etableringsservice AB (Gneab) har nått en överenskommelse med personerna som var inblandade i samband med att bolaget sålde en tomträtt till Hantverket 1 till ett privat bolag under 2014.

Året därefter uppmärksammade bolagets nya ledning på att köpeskillingen kunde i frågasättas och att värderingen inte hade gjorts på ett tillfredsställande sätt. Gneab riktade då ett ersättningsanspråk på 14 miljoner kronor till Rolf Öström (M), Sofia Wollmann och Åke Svensson (S) som varit inblandade i affären. 

Enligt regionens pressmeddelande har den centrala frågan varit tomträttens marknadsvärde:

"Var och en av parterna har till tingsrätten och GNEABs försäkringsbolag redogjort för sin inställning till ansvar och i samband därmed understrukit svårigheten i värderingsfrågor av detta slag samt vad som i enskilt fall hade kunnat göras annorlunda", skriver regionens i pressmeddelandet. 

Under fredagen meddelade Region Gotland alltså att dess dotterbolag och de tre personerna nåtts en överenskommelse gällande ersättningen. Överenskommelsen innebär en förlikningsersättning på sex miljoner kronor som tas ur den ansvarsförsäkring som finns för bolaget. Ingen av personerna blir därmed personligen ersättningsskyldig.

När Gneab erhållit beloppet kommer de återkalla sin talan i målet. 

"Avslutningsvis får betonas att tvistande parter är eniga om att överenskommelsen inte innebär att någon enskild person kan anses äga något ansvar eller ha någon skuld i att tvisten uppkom", skriver regionen i pressmeddelandet.  

Sofia Wollmann är glad över att det här har fått ett avslut och att ingen enskild person kan ses som ansvarig. 

– Fyra år senare känns det skönt att det är över, det är klart att det påverkat. Jag har inte haft någon oro över att vi personligen skulle få betala, säger hon. 

Bo Björkman, ordförande i Gneab, är även han nöjd över att man är överens. 

– Det känns bra att vi har fått ett avslut på den här segdragna historien. Det har varit kämpigt under de fyra år som det här har pågått. Vi har aldrig diskuterat vem som är ansvarig, utan storleken på ersättningen, säger Bo Björkman.

Vad händer med Gneab nu? 

– Gneab har bara haft den här processen som sin enda verksamhet. Det var sagt för många år sedan att Gneab skulle avvecklas i samband med att alla fastigheter var sålda. Jag antar att den processen kommer att tas upp nu, säger han.

Bo Björkman (S), ordförande i Gneab, tycker att det är skönt att parterna snart kan lägga affären bakom sig.
Bo Björkman (S), ordförande i Gneab, tycker att det är skönt att parterna snart kan lägga affären bakom sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!