"Vi kan inte utesluta uppsägningar"

Den största arbetsgivaren på ön, Region Gotland, inför anställningsstopp. Totalt kan 300 jobb försvinna.

Regiondirektör. "Det första vi tänker på är våra medarbetare", säger Peter Lindvall angående anställningsstoppet.

Regiondirektör. "Det första vi tänker på är våra medarbetare", säger Peter Lindvall angående anställningsstoppet.

Foto: Rolf Jönsson

Ekonomikrisen (GA)2016-05-28 05:30

– Beslutet är nödvändigt och en naturlig konsekvens av de tuffa besparingsförslag som kommer från den budget för 2017 som majoriteten presenterat. Med anledning av resultatutvecklingen hittills 2016 och budgeten för 2017 föreslår vi ett anställningsstopp, säger regiondirektör Peter Lindvall.

Regionpolitikernas sparkrav, på 170 miljoner de kommande tre åren, har lett till ett beslut om nedskärningar bland de anställda.

– Vår verksamhet är våra medarbetare. Så det är oerhört tråkigt, men samtidigt nödvändigt, säger Peter Lindvall.

Informationen ska nå ut till regionens anställda efter samtal med de fackliga organisationerna på måndag.

– Jag vill inte föregå den diskussionen, men vi ser att vi måste ha en annan restriktivitet när det gäller anställningar framöver, säger Peter Lindvall.

Enligt ett internt dokument gäller anställningsstoppet administrativ personal. Övrig personal i regionens verksamheter ska endast rekryteras om det är motiverat och inte går att undvika. Anställningspolicyn berör nyrekryteringar, ersättningsrekryteringar och förlängning av pågående anställningar. Det innefattar såväl tidsbegränsade- som tillsvidareanställningar och införs 1 juni. För anställningar krävs skriftlig dispens från cheferna på respektive förvaltning.

Hur stora personalkostnader som kan sparas in, och i vilken omfattning de anställda drabbas, är ännu oklart.

– Det beror helt och hållet på hur många rekryteringar som blir aktuella. Anställningsstoppet hanteras av respektive förvaltningschef, säger Peter Lindvall.

Förutom förvaltningschefernas ansvar är det Karolina Samuelsson, tillförordnad HR-direktör på regionen, som ska se till att anställningsstoppet efterlevs. Hon beskriver regionen som en personalintensiv verksamhet med drygt 6 200 medarbetare, där personalkostnaderna utgör huvuddelen av regionens totala kostnader. Hennes mål är att personalstyrkan ska minskas utan uppsägningar och kunna lösas med exempelvis pensionsavgångar eller internrekryteringar.

– Men vi kan inte utesluta uppsägningar, det beror på de ekonomiska förutsättningarna. De närmaste åren behöver vi bli ungefär 300 medarbetare färre för att klara lagda budgetnivåer, säger Karolina Samuelsson.

Om personalen minskar kommer även utbudet att göra det, men enligt Karolina Samuelsson är det för tidigt att säga vilka enheter som särskilt påverkas. Hennes utgångspunkt är att åtgärderna inte ska att leda till någon försämring.

– Allting som görs för att skapa en långsiktig, hållbar ekonomi är bra för oss alla, säger Karolina Samuelsson.

Besparing per sektor

Regionens budgetförslag

Utbildningssektorn: 50 miljoner kronor

Samhällsbyggnadssektorn: 10 miljoner kronor

Kultur- och fritidssektorn: 15 miljoner kronor

Teknisk verksamhet: 20 miljoner kronor.

Utbudsminskningar och effektivisering: 50 miljoner kronor

Översyn av intern styrning, ledning och administration: 25 miljoner kronor

Hälso- och sjukvården samt Socialnämnden föreslås få tillförda medel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om