Gotlandslinjens rekordbåt i sank

Förra gotlandsbåten Patricia Olivia sjönk på torsdagen utanför Denia. Den tidigare rekordbåten trafikerade ön under sent 90-tal.

Ekonomisk vetenskap 14 september 2019 11:00

Katamaranen Patricia Olivia trafikerade linjen Nynäshamn - Visby under totalt tre somrar från 1996 till 1998. Den hyrdes in av Gotlandslinjen och satte nytt fartrekord redan sin första sommar då den och nådde fastlandet på två timmar och 25 minuter som hälften av standardresan på fem timmar. Ett rekord som stod sig i 20 år tills Gotlandsbåten tog sig över till fastlandet på en timme och 55 minuter 2016.

Andreas Häglund driver bloggen gotlandsbatar.com där han har skrivit om flertalet båtar som trafikerat ön. 

– Det var revolutionerande med en båt som kunde gå snabbt och samtidigt transportera bilar. Patricia Olivia gjorde verkligen ett avtryck på hela båttrafiken säger han och fortsätter:

– Trots att katamaranerna ger blandade känslor hos gotlänningarna som minns det eviga gungandet, så var det en början på en snabbare utveckling. Den öppnade upp för möjligheter som inte funnits tidigare. Trots sin korta existens på Gotland, tror jag att många ändå minns tillbaka på resorna på Patricia Olivia med värme. 

 1998 gick den sin sista tur på Gotland då nybildade Destination Gotland gjorde sin första sommar. Sedermera trafikerade båten medelhavet under namnet Pinar Del Rio. Enligt den spanska radiokanalen Montgoradio blev båten i slutet av augusti stillstående då den slog  emot en vågbrytaren utanför den spanska hamnstaden Denia. Båten planerades att plockas upp bit för bit, men sjönk under torsdagen efter att en kraftig storm slagit hål på skrovet.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa