Forskar om hur fåglar klarar hetta

Doktoranden David Stone är på Stora Karlsö för att försöka ta reda på hur de häckande fåglarna kan tänkas hantera ett varmare klimat.

Sillgrisslor varav en med ägg. Fåglar fotograferade med en värmekamera visar att de gör av med värme genom näbben och fötterna. I kameran blir de varma partierna gula.

Sillgrisslor varav en med ägg. Fåglar fotograferade med en värmekamera visar att de gör av med värme genom näbben och fötterna. I kameran blir de varma partierna gula.

Foto: David Stone

Eksta2024-07-01 06:02

Nyheten i korthet

  • Doktoranden David Stone från Glasgows universitet undersöker hur sjöfåglar på ön Stora Karlsö hanterar höga temperaturer, i syfte att förstå hur de kan påverkas av klimatförändringar.
  • Genom att använda en värmekamera och andra specialinstrument, studerar Stone hur sjöfåglar, som är mer anpassade till kallt klimat, hanterar värme och hur de reglerar sin kroppstemperatur.
  • Stone hoppas att hans forskning kommer att hjälpa till att skapa en modell för hur fåglarna kan påverkas av framtida temperaturhöjningar, vilket är särskilt viktigt då fåglar kommer till land för att föröka sig under de varmaste månaderna.

David Stone står uppflugen på taket till de gamla utedassen vid fyrhuset på Stora Karlsö. Han står så stilla att jag först tror att det är en skämtdocka men till slut rör han lite på sig. Min nyfikenhet är väckt och jag måste fråga vad han håller på med när han står där uppe. Det visar sig att han kalibrerar sitt väderinstrument mot den väderstation som sitter på taket intill dassen. Han är på ön för att undersöka hur sjöfåglarna klarar sig i hög värme.

– Den mesta forskning om hur klimatet påverkar sjöfåglar har fokuserat på indirekta effekter, till exempel hur deras byte har påverkats. Vi vill undersöka hur de påverkas mer direkt, till exempel fysiologiskt och ut ett beteendeperspektiv, säger David Stone, förstaårsdoktorand vid Glasgows universitet i Skottland.

undefined
David Stone hoppas kunna samla in stora mängder data som kan användas för framtida forskning.

Han berättar att sjöfåglar är mer anpassade för kallt väder och kalla klimat. De är bra på att konservera värme men inte så bra på att göra sig av med värme. Anledningen till att han sökt sig till just Stora Karlsö för att genomföra sina undersökningar är den konstgjorda häckningshylla som andra forskare anlagt på ön.

– Det är en unik möjlighet att studera sjöfåglar på nära håll. I vanliga fall är det en stor fysisk utmaning att studera fåglar som häckar på en klippa. Här kan vi komma nära för att få bilderna från den värmekamera vi har satt dit och vi kan också använda ett särskilt väderinstrument, säger David Stone. Han fortsätter:

– Klipporna där fåglarna häckar har sitt egna mikroklimat och vi kan använda de data vi samlar in för att göra en modell av hur det är på de här klipphyllorna. Vi kan få en högupplöst bild av vad fåglarna upplever på klippan.

undefined
Sillgrisslor varav en med ägg. Fåglar fotograferade med en värmekamera visar att de gör av med värme genom näbben och fötterna. I kameran blir de varma partierna gula.

Med hjälp av unika instrument kan David Stone exempelvis mäta värmen och strålningen från solen och hur mycket hetta som tas upp av klipporna. Värmekameran ger bilder av hur fåglarna hanterar värmen och hur de gör sig av med värmen, berättar David Stone och visar på sin skärm hur det kan se ut.

– Om du tittar på de här värmefotona på sillgrisslorna så kan du se att näbben är varm och det är helt klart en viktig väg att bli av med värme. Men vad som verkar vara än mer viktigt för de här fåglarna är fötterna, det är ett område som är väldigt intressant att titta på, säger han.

Fåglar kan inte svettas utan reglerar sin temperatur genom att till exempel hålla ut vingarna så de får mer luft mellan dem och kroppen, eller genom att flämta.

– De kan också ta ett bad för att svalka sig men under häckningsperioden måste det alltid finnas en vuxen vid ägget eller ungen så det är att ta en stor risk att lämna hyllan. Andra fåglar kan ta ägget eller ungen, säger David Stone.

undefined
Klipphyllorna där sillgrisslorna häckar har sitt eget mikroklimat berättar David Stone.

Han har varit på Stora Karlsö sedan april och stannar till mitten av juli. Sedan återvänder han till Glasgow för att börja bearbeta de data han samlat in. Han hoppas kunna komma tillbaka till ön nästa år för att studera en annan art än sillgrisslan. Under sitt tredje och sista doktorandår är målet att försöka göra en modell av hur fåglarna påverkas av hetta nu och hur de skulle klara eventuella framtida höjningar av medeltemperaturen.

– Att se hur de påverkas direkt är viktigt eftersom de måste komma till land för att kunna föröka sig, något de gör när det är som varmast. Så att hantera värmen kommer att bli en utmaning om prognoserna stämmer om att antalet värmeböljor och andra extrema väderfenomen kommer att öka och bli mer vanliga, säger David Stone.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!