Ilskan från terrängköraren: "Dra åt helvete"

Problemen med olaglig terrängkörning är omfattande och skadorna på naturen kan bli permanenta. Men när lagöverträdarna får tillsägelser kan det bli dålig stämning.

Marken rejält påverkad på platsen där en husvagn och en bil ställts upp, och eftersom terrängkörning bedrivs regelbundet hinner den aldrig återhämta sig. Anna-Lena Fritz ger camparna en tillsägelse.

Marken rejält påverkad på platsen där en husvagn och en bil ställts upp, och eftersom terrängkörning bedrivs regelbundet hinner den aldrig återhämta sig. Anna-Lena Fritz ger camparna en tillsägelse.

Foto: Nils Stahle

Eksta2020-07-07 06:59

Den natursköna vägen vid Ekstakusten bjuder nästan in till terrängkörning. Vid sidan av vägen finns det gott om fickor att parkera i, med vindpinade tallar åt ena hållet och utsikt mot Karlsöarna åt andra hållet. Den fina inramningen till trots – det är olagligt att ställa upp sin husvagn eller husbil i terrängen.

GT följer i dag med Anna-Lena Fritz, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet, när hon gör tillsyn i naturreservatet. Beväpnad med mobilkamera och informationsbroschyrer blickar hon ut över terrängen, och det tar inte lång tid innan hon får syn på en husbil som står olämpligt. Anna-Lena Fritz knäpper några bilder med mobilkameran och husbilsinnehavaren får en tillsägelse.

– Här står det ju husbilar hela tiden, säger han förvånat men lovar att flytta på bilen.

Vissa terrängkörare uppträder förvånade men lovar bot och bättring. Andra ilsknar till, vilket snart ska visa sig.

Inne i reservatsområdet har ett rejält läger satts upp på marken vid sidan av vägen, med bil, husvagn och ett par tält. Bara femtiotalet meter bort finns en parkeringsplats där det hade varit fullt tillåtet att stå, utan att behöva göra avkall på den fina utsikten.

Snart kommer en kalsongklädd och yrvaken man ut ur husvagnen och han verkar vara mindre nöjd över länsstyrelsens besök. Han hänvisar till allemansrätten men Anna-Lena Fritz invänder: den gäller inte för motorfordon.

– Dra åt helvete, säger mannen efter en stunds diskussion och går in i sin husvagn igen.

Ekstakusten är inte den enda platsen som är hårt ansatt av terrängkörare. Några andra exempel är Digerhuvud på Fårö, Sysne i Gammelgarn och Närsholmen. Skadorna på naturen kan bli bestående, som i fallet med strandvallarna vid Digerhuvud vars formationer tar permanent skada. Den känsliga alvarmarken, med tunna jordlager, slits söder av de tunga fordonen (större husbilar väger inte sällan runt fem ton) och så kallade grå dyner likaså.

Problemen med terrängkörning är omfattande, men resurserna för att bedriva tillsyn är knappa. Det är extremt sällsynt att någon lagförs för brottet. Länsstyrelsen känner till ett enda fall på ön som lett till lagföring under de senaste tio åren.

– Den lagstiftning som finns i dag är väldigt tandlös. Man måste i princip komma på någon när terrängkörningen bedrivs, säger Anna-Lena Fritz.

Ny lagstiftning är dock på gång, regeringen har låtit utreda frågan. Enligt dagens lagstiftning är det bara själva körningen som är olaglig, och svårigheten blir då att bevisa vem som kört ett fordon som redan är uppställt. Ett av förslagen i utredningen är att det även ska bli olagligt att stå parkerad eller uppställd i terräng och att fordonsägaren då ska kunna få en bot.

– Det tycker vi är bra, konstaterar Anna-Lena Fritz.

Mer skyltning är något som ofta efterfrågas, och visst kan länsstyrelsen skylta upp bättre på vissa håll, tillstår Anna-Lena Fritz.

– Men det kan bli förfulat i landskapet om man sätter upp massor av skyltar, och det går ju inte att sätta skyltar längs hela Gotlandskusten. Terrängkörningslagen gäller och den är man som förare skyldig att känna till.

Åter till den första olovliga ställplatsen. Husbilsägaren som fick en tillsägelse har nu flyttat sitt fordon.

– Det gav effekt, det var ju glädjande, säger Anna-Lena Fritz.

Samtidigt konstaterar hon:

– Vilken droppe i havet det här är. Vi skulle behöva göra tillsyn oftare.

Så ser reglerna ut

All körning utanför väg är förbjuden, om man inte bedriver skogs- eller jordbruk på egen mark.

Skälet är att det kan skada mark och växter. 

Förbudet gäller alla motordrivna fordon, från husbil till moped, och även eldrivna fordon omfattas.

Det är okej att parkera precis intill vägen om det inte hindrar trafik, skadar marken eller stör markägaren.

Länsstyrelsen ansvarar för tillsynen i naturreservat och polisen ansvarar för övrig tillsyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!