Bää. Bää. Bäääää! De små lammungarna står i en klunga och skriker i kör efter sina mammor när de satts iland på Lilla Karlsö. Ungarna lyfts av båten först så att tackorna, som vill återförenas med sina ungar, självmant hoppar av båten ner på stenstranden bredvid bryggan. Varje år runt 1 maj flyttas lammen ut och nu kommer de 120 tackorna och lammungarna att stanna på ön hela sommaren.
– Det är en kulturtradition som ska bevaras. Dessutom utnyttjar vi en naturresurs, för det här är jättefint och högkvalitativt bete för djuren. De växer jättebra därute, säger djurens ägare, Björn Hjernquist, och fortsätter:
– Även om man inte kan veta det så tror jag att de stortrivs. Det här är deras miljö.
Ett annat viktigt skäl till att ha lamm på Lilla Karlsö är att de håller landskapet öppet.
– Det gamla betespräglade landskapet är en bristvara idag. Så det är en värdefull naturtyp som man ska bevara och Lilla Karlsö ska se ut så här, säger Björn Hjernquist och fortsätter:
– Det viktiga för växtligheten och fåren är att det blir både tidigt bete och sent bete.
Björn Hjernquist övervakar flytten av djuren från bryggan i Djupvik medan hans söner, barnbarn och bekanta som vill hjälpa till, lastar av och på lammen. För att frakta djuren till ön används en flatbottnad plåtbåt som ser ut som en stor eka. Fem turer krävs innan alla lamm är på plats på Lilla Karlsö.
– Det är alltid lite pirrigt innan det blir av för man vet ju inte hur vädret kommer att vara. Men oftast går det att få ut dem när det är planerat, säger Björn Hjernquist.
Han berättar att får har betat på Lilla Karlsö i flera tusen år och djuren som går där i dag är av en ras som är nästan lika gammal. Gutefår på svenska, eller hånnlamb, vilket är det gamla ordet för får som har horn.
– Det är den gamla rasen som har anor tillbaka till bronsåldern, säger Björn Hjernquist.
Efter midsommar klipps lammen och i oktober hämtas de djur som ska slaktas. Ullen är det inte så stor efterfrågan på men skinnen säljs, liksom lammköttet som går under beteckningen "Hånnlamb" och numera är ursprungskyddat av EU. I december körs de vuxna djuren tillbaka till fastlandet. För Björn Hjernquist är det 34:e året i rad han flyttar sina lamm.
– Jag hoppas att traditionen aldrig tar slut. Det vore jättetråkigt om hånnlamb inte finns kvar på lillön. Men jag är helt säker på att det kommer att fortsätta.