Naturskyddsföreningen fick inte klaga

Naturskyddsföreningens försök att stoppa fisket längs Ekstakusten avvisas av regeringen. Föreningen hade inte rätt att klaga.

Naturskyddsföreningen tycker att fisket längs Ekstakusten är ett stort problem, men regeringen tar inte upp klagomålet.

Naturskyddsföreningen tycker att fisket längs Ekstakusten är ett stort problem, men regeringen tar inte upp klagomålet.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Eksta2019-09-24 09:00

Länsstyrelsen beslutade i april förra året att utvidga gränsen för Ekstakustens naturreservat. Samtidigt ändrades föreskrifterna för reservatet. Bestämmelserna ändrades främst för att komma till rätta med den olovliga campingen och att strandvallarna används som grustäkter. 

Naturskyddsföreningen såg andra problem. Allra störst är fisket med handredskap under vår och försommar. Sportfiskarna stör först livet på stranden när de vandrar ner mot vattnet, och sedan livet i vattnet när de vadat ut. Sportfiskarna står gärna utplacerade med något hundratal meter emellan sig, och stör på så sätt fågellivet längs en lång sträcka.

I ett yttrande föreslog därför Naturskyddsföreningen att föreskrifterna skulle kompletteras med ett förbud mot sportfiske perioden 15 mars- 15 juli. Det skulle skydda sjöfågel, främst svärta och ejder, under den känsliga häckningstiden och ungarnas uppväxt.

När Naturskyddsföreningen inte fick gehör för sitt önskemål överklagade föreningen länsstyrelsens beslut i maj förra året till miljödepartementet.

Nu har regeringen avgjort ärendet. Regeringen tar inte ställning i frågan om fiske och skydd av fågellivet, utan konstaterar att länsstyrelsens beslut var av en sådan typ som en ideell förening inte kan överklaga.

– Ideella föreningars rätt att överklaga gäller exempelvis när naturreservat upphävs, men inte vid den här typen av beslut, säger Anna Berglund vid miljödepartementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!