Nu renoveras klassiska fyren – så ser planerna ut

Fyrhuset på Stora Karlsö har stora problem med fukt och kondens. Men nu har Sjöfartsverket börjat renoveringen av den anrika byggnaden.

Renoveringen av fyren på Stora Karlsö kommer att pågå fram till hösten och fortsätta under nästa år.

Renoveringen av fyren på Stora Karlsö kommer att pågå fram till hösten och fortsätta under nästa år.

Foto: Elisabet Andersson

Eksta2024-06-26 12:37

Nyheten i korthet

  • Karlsö fyr på Stora Karlsö genomgår en stor renovering för att hantera fukt- och kondensproblem. Byggnaden har beskrivits som i "långsamt förfall".
  • Renoveringen, som började under våren, kommer att pågå till september/oktober och sedan fortsätta nästa år. Under denna period är fyren stängd för besökare.
  • Det finns utmaningar med att renovera en byggnad från 1800-talet, till exempel tillverkas inte längre vissa reservdelar.

Fyren på Stora Karlsö tändes första gången år 1887. Huset är byggt av sten som huggits på ön och fyren är fortfarande i bruk. Men byggnaden befinner sig i ett ”långsamt förfall” enligt Shaun Ward, byggprojektledare vid Sjöfartsverket.

– Vi ska renovera i första hand själva fyrtornet för vi har läckage- och kondensproblem. Det är väldigt hög fukthalt i murverket och mycket kondens på stålytor och glas, säger han och fortsätter:

– Fukten gör att färgen släpper från väggarna och det blir svårt att underhålla.

undefined
Renoveringen av fyren på Stora Karlsö kommer att pågå fram till hösten och fortsätta under nästa år.

Byggnadssställningarna som monterats upp runt tornet och lanterninen (fyrens glastorn) gör det möjligt för hantverkarna att komma åt att jobba med byggnadens stålkonstruktion, lanterninglaset och koppartaket.

– Just nu ska vi sätta stopp för att vatten läcker in och ta bort skalfärg som varit för tät på väggarna, säger Shaun Ward. Han fortsätter:

– Vi har ändrat värmesystemet så att vi kan ha värmen på under vinterhalvåret i större utsträckning än vad vi har haft tidigare. Sedan ska vi installera ett avfuktningssystem som även tillför värme.

undefined
Det läcker in vatten i lanterninen på Stora Karlsö fyr.

I övrigt är det inte så stora åtgärder som behöver utföras utvändigt, berättar Shaun Ward. Även insidan ska renoveras men hur är ännu inte klart.

– Exakt vad vi ska göra invändigt är inte bestämt i dag. Mitt uppdrag har varit att ta de mesta akuta grejerna. Varje gång vi är här ute hittar vi fler saker, så det är en levande projektering, säger han.

undefined
”Det är ett långsamt förfall”, säger Shaun Ward om fyren på Stora Karlsö.

Att renovera ett så pass gammalt hus som fyrhuset på Stora Karlsö har visat sig vara allt annat än enkelt.

– Vi stöter på saker vi måste hantera som är utmanande. Det är en konstruktion som är byggd i slutet på 1800-talet och reservdelar finns inte. Det är till exempel gjutjärnssaker som man inte tillverkar längre utan då får man uppfinna hjulet igen, säger Shaun Ward.

undefined
Lanterninen har stora rostskador som måste åtgärdas.

Arbetet med att renovera fyren började under våren och kommer att pågå fram till september/oktober, för att sedan fortsätta nästa år. Varför alla arbeten inte görs på en gång motiverar Shaun Ward så här:

– Platsen är väldigt krävande och folk måste ju bo någonstans. Dessutom finns det en massa turister här, säger han.

Under arbetet är fyren avstängd för besökare och de som vill bo kvar på ön får använda sig av de andra avsättningsmöjligheter som finns. Fyrhuset används dock som bostad till de som finns på plats för att jobba med renoveringen. När huset kan återinvigas är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!