Bristerna i både fasta nätet och mobiltelefonnäten på Gotland har uppmärksammats den senaste tiden. De blev uppenbara vid de många strömavbrotten som drabbade ön förra året.
Nu sjösätter PTS ett pilotprojekt på Gotland, för att komma till rätta med problemen, vilket P4 Gotland var först med att rapportera om.
Energimarknadsinspektionen listade 10 elavbrott på fastlandskabeln och 170 störningar på Geab:s nät bara under perioden 1 juli till 5 september 2018.
När strömmen försvann slutade också telefoner att fungera. Operatörerna har krav på sig att ha reservkraft för 4 timmar i glesbygd och 1 timme i tätbebyggda områden. Senast nästa år skall deras reservkraft ha byggts ut till den kapaciteten.
Stormen Alfrida underströk än en gång problemen. Då beordrades personal till Gotlands brandstationer, för att privatpersoner som tappat förbindelsen med sitt telefonnät skulle ha möjlighet att ringa larmsamtal vid behov.
Nu inleder PTS ett pilotprojekt på Gotland med syfte att stärka säkerheten.
– Vi har ett särskilt ansvar för krisberedskap och höjd beredskap inom att elektroniska kommunikation, säger Ove Landberg, enhetschef på PTS avdelning för säker kommunikation.
– Vi ska undersöka vilka kostnadsmässiga och administrativa utmaningar det handlar om för att yttäckande mobilnät ska klara ett långvarigt elavbrott.
Han uppger att PTS arbete på Gotland kommer att pågå 2019-2020.
– Med start under det här året ska gotlänningar märka förbättringar, säger han.