Elbilar på framfart – men laddningsfrågan avgör

En liten konstig låda som går i 50 kilometer i timmen och i bästa fall fem mil på en laddning. Så beskriver gemene man en elbil, enligt Jon Malmsten, projektledare för Elbilslandet Gotland. Men den tekniska utvecklingen går snabbt och nu ska Region Gotland se över möjligheten att ladda fordonen på ön.

Det finns i dags-läget fem laddstationer 
på ön. Tre av dem finns 
i Visby, en i Fårösund och en i Hemse.

Det finns i dags-läget fem laddstationer på ön. Tre av dem finns i Visby, en i Fårösund och en i Hemse.

Foto: Petra Jonsson

Elbilar (GT)2016-11-22 05:00

Av de nästan fem miljoner bilar som finns i Sverige har 25 870 el registrerat som någon typ av drivmedel, 374 av dem finns på Gotland. Men nu tros elbilarna slå igenom på allvar, från 2017 och framåt:

– Då kommer den första bilen till ett vettigt pris som har lite längre räckvidd. Den kan gå 30-40 mil på en laddning, säger Jon Malmsten.

Elbilslandet Gotland, det treåriga projektet som går ut på att installera fler laddningsstationer för elbilar på ön, är delfinansierat av bland andra Energimyndigheten. Arbetet startade 2014 och går nu in i sitt slutskede.

Den sista delen av projektet är att få regionen att ta fram en policy kring hur de ska erbjuda laddning i gatu­miljö. Där har regionen ett stort ansvar som de inte riktigt tagit än, tycker Jon Malmsten:

– Men de är med i projektet och ska ta fram en strategi. Parkeringsregler vid laddstolpar är en av frågorna som måste lösas. Just nu finns två publika laddstolpar vid Uppsala universitet campus Gotland och en vid restaurang Trossen på Skeppsbron i Visby. Men de parkeringsplatserna är gratis och det händer att vissa parkerar där fast de inte behöver ladda.

Jon Malmsten hoppas på att få till en policy för hur det ska fungera. Han vill även se en strategi för hur laddstationerna ska bli ännu fler och hur de ska finansieras.

– Det finns klimatpengar att söka så det handlar mer om att man inte får tummen ur från regionens sida. Investeringen är småpengar för en region. Men det här måste prioriteras, som alla andra saker som ska bli av, säger han.

I Sverige finns just nu 2 476 laddpunkter fördelade på 701 laddstationer, enligt Sveriges nationella databas för laddinfrastruktur.

På Boverket flaggar man för kommande krav på att installera en särskild laddbox i villagaraget när man bygger nya villor framöver, just för elsäkerheten i laddningen av elbilar. Förra sommaren fanns ett 30-tal laddstationer på Gotland.

– Nu är vi uppe i ett 50-tal stationer och ett hundratal laddpunkter. Fem av dem är så kallade snabbladdare med högre effekt, säger Jon Malmsten.

Jon Malmsten tror att om fem år kommer elbilar stå för en stor del av bilförsäljningen och om lite längre tid kommer de vara helt dominerande. Han berättar att det går otroligt fort nu, med batteriutvecklingen och kostnadsutvecklingen för elbilarna.

– De här bilarna erbjuder något nytt, en annan känsla och bekvämlighet. Speciellt om du bor i villa och kan ladda över natten. Allting pekar på att elbilar blir det stora, om man tittar på siffrorna, säger Jon Malmsten.

Enligt honom är inköpspriset på en elbil fortfarande betydligt högre, men det kommer snart bli likvärdigt priset på en vanlig bil, så snart man får upp tillverkningsvolymen på batterier och övrig teknik. Dessutom kräver den mycket mindre service.

Roger Ogestadh, vd Visby bilcity, berättar att de sålt cirka 15 elhybrider i år. Efterfrågan ökar, säger han, och det gäller både rena ebilar och elhybrider:

– Men det verkar som att affärerna för elhybrider går lättare att genomföra eftersom konsumenten inte behöver göra så stora förändringar utifrån sitt tidigare mönster, då de även kan tankas på vanligt sätt, säger han.

Jon Malmsten är kritisk till bilhandlarnas inställning till att sälja elbilar. Han menar att det är mycket jobbigare för dem att sälja en sådan bil. Det tar längre tid för en kund att belsuta sig på grund av att man inte kan produkten:

– Och när man väl sålt den där elbilen krävs mindre service. Man räknar med att de har 40 procent servicebehov, jämfört med en vanlig bil, och efterförsäljningen på servicen är en viktig del av en bilhandlares affär.

Andreas Gahne, avtals- och inköpschef på Visby bilcity, tycker att Jon Malmsten blandar äpplen och päron i sin kritik.

– Vi är ju en återförsäljare och lever på försäljning och service, så vi vill sälja alla sorters bilar. Sedan kan man ha ett sådant antagande som han har, att det blir mindre eftermarknad på elbilar som det är just nu. Men det kommer till mycket ny teknik på den biltypen, de ska vara självkörande och så vidare, så vi är inte rädda för det.

– Vi håller absolut inte tillbaka, och marknaden lägger enormt stor energi på utvecklingen kring elbilar just nu. Det kommer, säger Roger Ogestadh.

Men har du inte en egen fastighet eller en egen villa är det svårt att ladda en elbil. Det där måste lösas först, anser Andreas Gahne:

– Det går ju inte att ladda sin elbil om man till exempel bor i lägenhet på Gråbo. Ska du dra din sladd från sovrummet ut på gräsmattan till parkeringen? undrar han.

Planerna för öns laddinfrastruktur ska integreras i den stora parkeringsstrategin som Region Gotland hoppas bli klara med i år.

– Det vore bra om regionen redan nu kunde börja förbereda för det här och inte bromsa utvecklingen, säger Jon Malmsten.

– Vi har ett krav på oss att leverera någonting till Jon Malmstens projekt innan det här året är slut. Men parkering är en komplex fråga och det är så nytt det här med elbilar.

– Tidigare tankade man bilen på bensinmacken och ställde den sedan någon annanstans. Nu har vi fordon som behöver stå länge på samma ställe och samtidigt vara anslutna till el, säger Helena Andersson, ekostrateg på samhällsbyggnadsenheten.

Supermiljöbilspremie

Totalt finns det i dag 374 personbilar på Gotland som har el registrerat som någon typ av drivmedel. Bland dessa finns 70 rena elbilar och 69 så kallade ladd­hybrider. Det är dessa två typer av bilar som har så låga utsläpp av koldioxid att de kan kallas ”supermiljöbilar”. Den som köper en ny supermiljöbil kan vara aktuell för att få en så kallad supermiljöbilspremie. Dock har Transportstyrelsen i nuläget förbrukat alla pengar för 2016 och avvaktar riksdagsbeslut om vad som ska hända med premien i framtiden. Inom de närmaste åren hoppas regeringen kunna införa ett så kallat bonus-malus-system, där bilar med höga koldioxidutsläpp blir ålagda att betala en straffskatt för att kunna finansiera subventioneringen av bilar med låga koldioxidutsläpp.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om