Gotländskt elöverskott kan lagras i elbilar

Elbilar kan möjligöra en ökad produktion av förnyelsebar energi på Gotland, även utan en tredje fastlandskabel. Den menar Hampus Mårtensson som skrivit ett examensarbete i ämnet.

Gotland har redan en stor vindkraftsproduktion men den skulle kunna öka ännu mer.

Gotland har redan en stor vindkraftsproduktion men den skulle kunna öka ännu mer.

Foto: Rolf Jönsson

ELBILAR2019-09-04 10:19

På Gotland produceras redan nu förnybar energi motsvarande hälften av den el som används här och det skulle kunna vara ännu mer.

– Gotland har en väldigt stor andel vindkraft, men för att öka produktionen måste man kunna göra av överskottet någonstans, vilket inte går i dag och med fastlandskabelns begräsningar, säger Hampus Mårtensson.

Han tror att elbilar kan vara lösningen. Vilket han undersökt i sitt examensarbete ”Elfordon för att balansera variabel förnybar kraft på Gotland”, som han gjort i samarbete med elkraftbranschens intresseorganisation, Power Circle, och Institutionen för industriell elektroteknik och automation vid Lunds tekniska högskola.

Där har Hampus Mårtensson undersökt vad som händer om den gotländska bilparken, 35 000 bilar, byts ut mot elbilar, av genomsnittlig modell. Det skulle ge en ökad elanvändning på 166 gigawattimmar.

– Det motsvarar ungefär 17 vindturbiner. 2016 fanns 133 vindturbiner på Gotland, så det är ingen dubblering, säger Hampus Mårtensson.

Han har sedan tittat på en rad olika scenarion. Skulle elbilarna direktladdas skulle vi både behöva importera mer el än i dagsläget, men också exportera betydligt mer. Skulle bilarna istället laddas genom så kallad smartladdning, blir utfallet ett annat.

– Smartladdningssystem laddar först 30-35 procent av batteriet på vanligt sätt, efter det laddas batteriet bara när det är god tillgång på el, säger Hampus Mårtensson.

Då skulle behovet av att importera el minska något och exporten nästan halveras. Det scenariot som har störst påverkan på framförallt exporten, är så kallad vehicle-to-grid, V2G, där elbilarna smartladdas men också kan skicka tillbaka ström till elnätet. Då skulle elöverskottet kunna lagras i elbilar här på ön för att användas när det är ett underskott på el.

– Det skulle innebära ett bättre egennyttjande av den energi som produceras på Gotland, säger Hampus Mårtensson, som menar att systemet skulle kunna införas gradvis.

– Man kan börja se nytta av det här redan innan alla är med.

Idén fick han redan för flera år sedan under en föreläsning.

– När jag gick ut därifrån kunde jag inte sluta tänka på att om Sverige rör sig mot en allt större del elbilar så kommer ett enormt stort, betalt, batteri, att rulla runt på våra vägar. Det är ju en fantastisk resurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om