Kakelugnen är lika mycket en inredningsdetalj som värmekälla, menar Emelie Jansson som sedan barndomen varit förälskad i dem.
– De är helt fantastiska.
Hennes väg till kakelugnarna går via uppväxtåren och familjegården i Dalsland. Emelie Janssons förfäder hade följt exemplet som många svenska hem: ut med det gamla och in med det nya.
Centralvärmens intåg gjorde att kakelugnarna revs bort i många hem. Men precis som alla som rivit bort den ville familjen Jansson senare ha tillbaka den igen. Där föddes Emelies byggnadsvårdsintresse och kärleken till kakelugnarna.
– Det är väldigt intressant att ta tillvara på material, och använda sig av traditionella byggnadsmetoder.
Tio år har gått sedan hon kom till Gotland via en lyckad ansökan till byggnadsantikvarieutbildningen. Senare tog viljan att syssla med mindre byråkrati och mer praktiskt över och Emelie Jansson började ta kontakt med kakelugnsmakare runt om i landet. En av dem hette Tomas Henriksson, vid E. Henriksson Kakelugnsmakeri AB i Göteborg.
– Han tog mig under sina vingar. Jag var med honom under lediga lov och helger, det var väldigt roligt. Tomas ville verkligen dela med sig av sina kunskaper och vi fick en väldigt bra kontakt, minns Emelie Jansson.
Tidigare har hon arbetat vid Byggnadshyttan på Gotland.
– Jag kände hela tiden att det var kakelugnar jag ville hålla på med. I den vevan hörde Tomas av sig och frågade om det verkligen var det jag ville.
En dag i januari 2016 tog Emelie Jansson över verksamheten vid kakelugnsmakeriet E. Henriksson i Göteborg.
– Som ung tjej i det här mansdominerade yrket tänkte jag inte att han skulle välja mig.
Varför tror du själv att han valde dig?
– Jag tror han såg ett väldigt stort driv i mig. Jag var ingen murare i grunden, men hade det akademiska och hade koll på mycket annat också. Sedan är jag ganska duktig på att sälja, säger Emelie och ler.
I dag jobbar hon med sitt företag både i Göteborg och delvis på Gotland. I slutet på förra året blev hon första kvinna i Sverige att ta gesällbrev i sitt yrke, något som kräver två års erfarenhet och ett godkänt prov. Nästa mål är att kunna titulera sig kakelugnsmakarmästare och om allt går som Emelie Jansson planerat är det max sex år bort.
– I Sverige finns det bara fyra mästare.
Snart fem?
– Haha, ja kanske.
För framtiden är målet att börja tillverka egna kakelugnar.
– Det hade varit kul att göra en egen variant. Däremot finns kanske inte marknaden för det... Men det återstår att se.
simon.nilsson@gotlandsmedia.se