Datorerna som skolan tillhandahåller är ett bra arbetsverktyg, men kan också vara ett hinder för den som försöker hänga med på lektionerna. Skolverket har presenterat en rapport som handlar om elevers nyttjande av sociala medier, sms och smarta mobiltelefoner under lektionstid. I den uppger 28 procent av eleverna att de själva blir störda av sitt eget användande av sociala medier under lektionstid. Av det kan man dra den enkla slutsatsen att det helt enkelt är väldigt svårt att låta bli, även om eleven är fullt medveten om att det tar fokus från undervisningen.
Mats Karlsson, lärare vid Wisbygymnasiet södra, uppger att hans arbetslag tidigare har haft en del problem med det här, men han upplever att det fungerar ganska bra nu.
– Vi lärare har egentligen ganska olika syn på det här, men i grunden handlar det om att det man gör under lektionstid inte ska vara privat. Och om ömsesidig respekt.
Själv har han ganska liberal syn på det hela och eleverna får jobba relativt fritt. Under sina föreläsningar tar han för givet att locken åker upp på datorerna för att eleverna ska föra anteckningar. Den ständiga uppkopplingen i sociala medier är dock störande tycker han. Eller kanske snarare en lockelse som är svår att motstå.
– Lampor lyser och telefoner vibrerar när någon försöker komma i kontakt med en. Det är svårt att låta bli, säger han och jämför med en godispåse.
– Står det en godispåse framme men man inte får äta godiset, är det lättare att ta bort påsen.
Om någon förälder eller anhörig snabbt behöver komma i kontakt med någon elev, finns det ett nummer till skolan de kan använda.
Att lära sig att inte hela tiden kika på sin mobiltelefon eller vara inne på sociala medier, är också en övning inför framtida arbetslivet.
– Hur många tillåter sådant på arbetstid? Vi måste ha liknande regler här, säger Mats Karlsson.
Det finns en gråzon och det är när eleverna använder sig av grupper i till exempel Facebook. Om en lärare ger information om ändringar är det bara bra att eleverna lägger ut det där så att fler kan ta del av den.
Skolverkets rapport är intressant, tycker Charlotte Lilja, rektor, och Peter Lerman, biträdande rektor för Wisbygymnasiet söder. Framför allt det här med att eleverna själva upplever att de blir störda under lektionerna, och då i huvudsak av sig själva, är extra intressant. De är medvetna om att gränsdragningen mellan att använda sin dator som hjälpmedel eller för privata angelägenheter, är svår.
– Både elever och lärare vet hur det ska vara, men frestelsen kan vara stor, säger Charlotte Lilja.
Att ta fram gemensamma riktlinjer som ska gälla för alla tror de inte på eftersom behoven ser olika ut beroende på vilken utbildning man går och vilka arbeten man håller på med under olika perioder.
– Nej, datorn är ju ändå ett arbetsverktyg, säger Charlotte Lilja och tillägger:
– Det är ett bra verktyg men samtidigt störande.
– Det är hur man använder det som har betydelse, inflikar Peter Lerman.
Charlotte Lilja poängterar att det handlar om respekten mellan lärare och elever.
– Det ska bli spännande att höra vad eleverna själva tycker, säger hon när vi skiljs åt.
Ett par elever sitter vid ett bord i korridoren, med datorer och kurslitteratur framme. Det är Erik Pettersson och Elvira Hall, som läser programmet estet-musik, år 3. De delar bilden att användningen av datorer eller telefoner inte alltid är av godo, precis som Skolverkets rapport visar. Erik är till och med kritisk mot att de fick datorer från första början och tycker att datorerna kan plockas bort.
– Ingen av oss är tillräckligt ansvarsfull. Man gör annat än det man borde göra under lektionstid, säger han.
Erik Pettersson berättar att det långt ifrån alltid handlar om att chatta med kompisar eller liknande.
– Det kan handla om att göra färdigt någon läxa eller inlämningsuppgift man inte har hunnit med.
Är det så att du kan strunta i att göra läxan hemma en kväll och istället göra den dagen efter på någon lektion, som inte har med ämnet att göra?
– Ja, så är det. Det är inte alltid lektionen är så relevant så då försöker jag komma ikapp med annat istället.
Klasskompisen Elvira Hall vill inte riktigt ta det så långt som att dra in datorerna, men instämmer i att de flesta elever håller på med annat än att hänga med på lektionerna.
– Det vet lärarna, men skolan har ju infört datorer så de kan inte säga så mycket. Ibland säger de till att vi inte behöver datorerna för att vi ska göra något där de inte behövs, men annars är det svårt att säga till. Men vi går ju också här av egen fri vilja och det är upp till oss att ta ansvar när vi är här.