På Gotland har 50 procent av GEAB:s kunder rörligt pris och 50 procent fasta avtal. Inför vintern i år gick Geab ut och rekommenderade sina kunder att binda sina avtal.
– Det brukar ju bli så att priset går upp på vintern och i slutet av förra året var det väldigt lite vatten i magasinen, berättar Johan Sjöndin, elhandelsansvarig på Geab.
– Nu ser det lite bättre ut. Magasinen börjar fyllas på och det spås bli plusgrader. Läget är bättre men fortsatt osäkert.
Varje år får Konsumenternas energimarknadsbyrå 1 500 samtal från elkunder i landet. Hälften av dessa vill ha råd om vilket elavtal man ska teckna.
– Risken är större att drabbas med ett rörligt pris i dag. Samtidigt kan vi konstatera att det råder historiskt låga priser på de fasta avtalen. De gick ner förra året och ligger fortsatt på en låg nivå. Vi får gå tillbaka tio år för att hitta lika låga priser på de fasta avtalen, berättar Bo Hesselgren, presskontakt vid Konsumenternas energimarknadsbyrå.
– Det har till stor del att göra med att det är onormalt lite vatten i magasinen. Det leder till ett mer känsligt elpris.
Så hur ska man tänka, rörligt eller bundet avtal?
– Vi ger inga generella rekommendationer. Det är upp till var och en att jämföra elbolagens priser. Många sneglar på hur man har gjort med boräntorna och klarar sig själva och med hjälp av nätet.
Inte heller Madeleine Hermansson, konsumentkontakt på Energimarknadsinspektionen, vill sia om framtiden.
– Det är många som hör av sig och vill veta hur de ska göra. Men det är inte så enkelt. Det är en väldigt osäker marknad och kontentan är att det inte finns någon sanning. Det vi kan rekommendera folk att göra är att utgå från sin egen ekonomi och vara medvetna om att det svänger på marknaden.
Madeleine Hermansson påpekar samtidigt att det är viktigt att faktiskt göra ett aktivt val istället för att få ett ”anvisat pris”, som är ett betydligt dyrare alternativ.
Just nu ligger Geabs rörliga pris på 39,51 öre per kWh, exklusive skatter och moms. Det fasta priset för ett år är något billigare 36,30 öre per kWh.
– Vi brukar säga att har man en stor plånbok som tål en smäll så kan man välja ett rörligt elpris, fortsätter Johan Sjöndin och fortsätter:
– Det är så otroligt mycket som händer i världen i dag som kan påverka elpriset. Donald Trump kan till exempel säga något som får priset att skena. Det kan hända något med kärnkraften, vi kan få ett torrår till. Om man vill sova gott om natten ska man binda. Och då ska man välja ett längre avtal. Egentligen skulle man behöva vara Saida för att veta hur priset kommer att utvecklas.