Så mycket billigare kan elräkningen bli

I går fattade regeringen beslut om att sänka maxtaket för elnätsavgifter. För gotländska elkunder kan beslutet innebära en minskning av avgifterna med en dryg sjättedel, enligt preliminära uträkningar.

Geab har monopol på det gotländska elnätet. Nu har regeringen beslutat att elnätsavgifterna ska sänkas.

Geab har monopol på det gotländska elnätet. Nu har regeringen beslutat att elnätsavgifterna ska sänkas.

Foto: Ulf Glimfalk

Elnätsavgiften sänks (GA)2018-08-17 06:00

På onsdagen meddelade energiminister Ibrahim Baylan (S) att regeringen kommer att införa nya bestämmelser för elnätsavgifterna. Igår fattades beslut i frågan. Regeringens ändringar kommer att träda i kraft 2020 och ska enligt regeringen kunna ge upp till 21 procent lägre elnätsavgifter för de kunder som betalar mest idag. Det sker genom att Energimarknadsinspektionen reglerar hur stora intäkter elnätsbolagen tillåts ha från avgifterna.

GA har tidigare rapporterat om att Geab höjt elnätsavgiften kraftigt sedan 2015. För en villaägare (25 ampere, 20 000 kWh) har priserna gått upp med 53 procent, till 10 662 kronor per år. På begäran från GA har regeringsdepartementet tagit fram en uppskattning för vilken effekt de nya bestämmelserna kan få på Gotland, där Geab har monopol på elnätet. Geab kommer enligt den behöva sänka avgifterna med totalt 226 miljoner, och för kunderna skulle det innebära en årlig kostnadsminskning på 16,8 procent i snitt. Men exakt hur det kommer att påverka elräkningen i slutändan är ännu oklart, enligt Jan Karlsson, vd för Geab.

– Det är inte säkert att det blir så, det är många parametrar som kommer att påverka, säger han.

Det är till exempel inte klart om Geab kommer att höja elnätspriserna till nästa år, innan de nya bestämmelserna träder i kraft. Företaget har inte hunnit gå igenom de ekonomiska konsekvenserna av de nya bestämmelserna, men Jan Karlsson är bekymrad.

– Med de här nivåerna är jag orolig för ekonomin på allvar. Det är bekymmersamt, säger han.

Jan Karlsson menar att man kan tvingas se över såväl investeringar som underhåll och driftskostnader.

– När man sänker intäktsramen blir vår ekonomi väldigt kraftigt ansträngd. Vi har kunnat finansiera våra investeringar med de här pengarna.

Hur tror du att kunderna känner?

– De är väl naturligtvis glada om de får lägre nätavgift. Men de flesta är mer bekymrade när det är strömavbrott än när elräkningen kommer.

Den exakta minskningen av elnätsavgifterna kommer att fastslås av Energimarknadsinspektionen i oktober 2019.

Elnätsavgifterna

Elnäten är en monopolmarknad, och det går inte att byta elnätsföretag själv.

Ett 80-tal elnätsföretag vann 2015 en rättsprocess mot Energimarknadsinspektionen, vilket möjliggjorde kraftiga höjningar av elnätsavgifterna.

Nu har regeringen beslutat om att ändra bestämmelserna kring avgifterna, vilket innebär att elnätsavgiften på Gotland kommer att sänkas med 16,8 procent.

Uträkningen är preliminär, och den exakta nivån kommer att fastslås hösten 2019.

Källa: Energimarknadsinspektionen/Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!