"Ingen ska skämmas över att heta Taikon"

Hon har kämpat för de svaga i samhället sedan hon var liten. "Det är det som är meningen med mitt liv", säger Elin Ahlström Taikon. Nu har hon blivit årets Emerich-stipendiat.

Romsk kultur. Romska sånger och danser är viktiga för Elin Ahlström Taikon.

Romsk kultur. Romska sånger och danser är viktiga för Elin Ahlström Taikon.

Foto: Henrik Radhe

emerich-stipendiat (GA)2018-02-02 17:00

Elin Ahlström Taikon klär på sig sin klarröda kjol och tar med rak rygg några steg i en romsk dans på sitt vardagsrumsgolv.

Att vara rom har blivit en viktig del i Elins identitet. Hon föreläser ofta om romernas situation och tillsammans med sin syster Moa framträder hon med romska sånger och danser.

Hennes egen mormor och morfar var tvungna att byta namn för att få jobb, men Elin har tagit tillbaka familjenamnet Taikon. Det var ett ställningstagande.

– Ingen ska skämmas över att heta Taikon. Jag är stolt över min släkt och över hur de har kämpat, säger Elin.

Elin Ahlström Taikon har startat föreningen Roma People på Gotland – en förening som riktar sig till romer och andra människor som vill lära sig mer om romernas historia och kultur.

– Det finns en stor kunskapsbrist som lägger grunden för fördomar.

Hur stora fördomarna mot romer fortfarande är fick Elin inblick i när hon för några år sedan satte sig bredvid en romsk väninna som tiggde. Förbipasserande spottade, sa fula ord och sparkade omkull papperskoppen med pengar.

– Det är vad hon hela tiden får uppleva, säger Elin.

Elin Ahlström Taikon engagerar sig inte bara för romer, utan också för ungdomar från andra länder. Hon är aktiv i DBF, Demokrati för barns framtid, som samlar mer än hundra gotländska ungdomar med olika ursprung. Elin är både ordförande för ungdomsstyrelsen och leder danskurser i hip hop och afrodans. Det kostar på ibland, för Elin har skolios och lever med ständiga smärtor i ryggen, men hon tycker att arbetet med ungdomarna i föreningen ger mer än vad det tar. Att hjälpa andra har blivit ett sätt att leva.

– När jag får möjlighet att hjälpa människor får jag hopp om livet och världen. Det är det som är meningen med mitt liv. Man kan inte göra allt men man kan alltid göra någonting.

När Elin Ahlström Taikon skulle framträda med romska sånger på Förintelsens minnesdag den 27 januari fick hon en stor överraskning: Hon kallades upp på scenen och blev årets Emerich-stipendiat.

Stipendiet delas årligen ut till en gotlänning som arbetar för medmänsklighet i förintelseöverlevaren Emerich Roths anda.

– Det blev en riktig överraskning och det kändes som en stor ära att det delades ut av Emerich Roth själv. Det gör mig motiverad till att fortsätta kämpa, säger Elin Ahlström Taikon.

Emerich-stipendiet

På Förintelsens minnesdag delades Emerich-stipendiet ut för nionde gången.

Stipendiet inrättades när Kerstin Blomberg fick en penninggåva i samband med sin 60-årsdag. För att lyfta fram goda förebilder och samtidigt hylla Emerich Roths gärning bestämde hon sig för att instifta ett stipendium till en person på Gotland som arbetar för medmänsklighet i Emerich Roths anda.

Priset består av 3 000 kr, diplom och blommor.

Följande personer har fått priset: 2010: Hanna Landergren, 2011: Claudien Tuyisabe, 2012: Aimé Rukundu, 2013: Karl Fritz, 2014: Sofia Hellenberg, 2015: Anna Hedlund, 2016: Lisa Blochmann, 2017: Boy Larsson och 2018: Elin Ahlström Taikon.

Juryn består av Emerich Roth och Kerstin Blomberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om