Flera hinder kvar för Gotlandsbåten

I vår ska det konkurrerande rederiet Gotlandsbåten starta sin trafik. Men viktiga bitar, som en utökning av hamnskyddet i Visby, är inte klarlagda.

Osäkert. För att Gotlandsbåten ska få verka där, måste den inre hamnens skyddsområde utökas.

Osäkert. För att Gotlandsbåten ska få verka där, måste den inre hamnens skyddsområde utökas.

Foto: Petra Jonsson

EN BIT KVAR (GT)2016-02-05 05:55

Sommaren 2014 såldes biljetter – men ingen färja dök upp. Därför är det en prestigefråga för Gotlandsbåten att allt ska bli klart i utsatt tid den här gången.

GT berättade för knappt en vecka sedan att Gotlandsbåten ansökt om att använda den före detta hamnterminalen, bland annat som vänthall. Men det är inte den enda ansökan som väntar på ett avgörande.

Region Gotland har hos Transportstyrelsen ansökt om ett utökat så kallat ISPS-tillstånd, det vill säga ett större hamnskyddsområde, för att möjliggöra Gotlandsbåtens verksamhet vid färjeläge två, intill den nämnda terminalen.

– Ibland tar det någon vecka, ibland ett par månader, säger regionens hamnchef Mats Eriksson.

Enligt Ralph Axelson ska frågan om hanmskyddet inte betyda några problem för färjebolagets planer.

– Nej, det där ska egentligen vara en ickefråga, det är en formell sak, säger han.

Men riktigt så enkelt är det dock inte. De moderna reglerna för hamnskydd är omfattande.

I Gotlandsbåtens fall innebär det ett fast staket söder om den aktuella terminalen, där fritidsbåtar i dag ligger uppdragna. Under av- och pålastning måste dessutom delar av Skeppsbron stängas av, för att obehöriga inte ska ta sig in.

– När man gör ett skalskydd kan det vara med stängsel, men även vakter eller tv-övervakning. Hur vår ansökan ser ut i det här fallet vill jag inte kommentera, säger Mats Eriksson.

Transportstyrelsen poängterar för GT att de också vill inspektera det nya området, innan tillstånd ges. Och innan de gör det ska allt annat vara på plats, inklusive terminalen – som alltså måste bli färdig först.

Parallellt med tillståndsprocessen ska näringsidkare som restaurangen Trossen och Glassmagasinet kontaktas – vars utsikt kan komma att se helt annorlunda ut med det nya skyddet.

– Ja, vi ska fortfarande ha ett informationsmöte med dem.

Riskerar det att bli en förfulning av den inre hamnen?

– Som vi ser det har det tagits beslut om att använda hamnen för hamnverksamhet. Och då blir det vissa konsekvenser av det, svarar Mats Eriksson.

När det gäller hamnens övriga anpassning måste området närmast söder om den före detta terminalbyggnaden tömmas. Det betyder att de fritidsbåtar som är upplagda på platsen ska hinna läggas i vattnet för säsongen, så att markytan kan anpassas för bilköer och logistik. Sedan ska det också skyltas om.

– Men min bedömning är att vi ligger bra till med det regionen ska göra, även om det är ont om tid nu, säger Mats Eriksson.

Den särskilda ramp som kommer att behövas för att bilarna ska komma ombord, är Gotlandsbåtens eget bekymmer.

– Det är så specifika lösningar som behövs, så det får de lösa själva, säger hamnchefen.

Samma sak gäller i Nynäshamn:

– Ja, det är upp till rederiet att ramperna de behöver kommer på plats, sammanfattar Markus Johansson, driftchef.

FAKTA

Vad är ISPS-skydd?

De moderna reglerna för hamn- och sjöfartsskydd föddes efter terrordåden i New York 2001. Något år senare blev de del av EU:s förordningar och inspirerade även svensk lag.

Kopplad till dessa regler finns den så kallade ISPS-koden (”International Ship and Port facility Security”). Denna är generellt hållen och efterlyser bland annat en skyddsplan och en skyddschef i hamnen.

Källor: Transportstyrelsen och Sveriges hamnar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om