Meit Fohlin, 45 år, är så rykande färsk på sin post som regionstyrelsens ordförande, att hon faktiskt fruktade att politikerveckan skulle bli en väl tuff start.
Efter fyra intensiva dagar är känslan en helt annan.
– Jag trodde inte att jag skulle säga det här, men vad bra det var att få inleda nya tjänsten med Almedalsveckan, säger hon.
GT tog rygg på Meit Fohlin från den tidiga frukosten på en restaurang i Visby hamn till och med handslaget med EU-minister Anne Linde på eftermiddagen.
Vi hann inte sitta lugnt ner och prata många minuter, utan samtalade mest under promenaderna mellan olika möten och seminarier. För rollen är en annan i år, det märker hon tydligt.
– Ja, tidigare år har jag kunnat gå för mig själv, röra mig fritt mycket mer. Jag blir bemött på ett annat sätt i år, berättar hon.
Som att hon ideligen blir stoppad på gatan – och det långt ifrån bara av folk hon känner.
Vilken är den vanligaste frågan du får?
– Det är om Nordiska motståndsrörelsen, hela tiden. Hur kunde ni låta dem hyra mark? Det är den frågan om och om igen. I min roll som regionstyrelseordförande kan jag bara svara att vi i år blev tagna på sängen. Det kommer inte att hända nästa år.
– Almedalsveckan är fortsatt en plats för demokratiska icke våldsbejakande organisationer, om det är både den politiska arrangörsgruppen och Region Gotland helt överens. Jag delar upprörda känslor med många och nu gör vi det vi såklart borde gjort tidigare – skärper reglerna för den som vill hyra mark och vara en del av Almedalsveckan..
Förmiddagens första större uppgift var regionens presskonferens ihop med Svenskt Vatten.
Meit Fohlin inledde med att berätta om det aktuella läget på Gotland, om vattenbristen och om bygget av den stora avsaltningsanläggningen i Kvarnåkershamn.
– Läget är lika illa i år som förra året, men vi pratar inte om det på samma sätt. Kanske för att vi är väl förberedda, har en hög innovationsgrad och ligger långt framme för att hitta lösningar. Vilka beslut måste vi ta i dag för att hitta en hållbar vattensituation år 2013? Den frågan måste få ett svar.
Med på presskonferensen var även Mattias Klum, världsfotograf och filmare med stort engagemang för miljöfrågor. Han menade att det är skarpt läge för Gotland, men att en avsaltningsanläggning inte är den bästa lösningen. Att även den har en miljöpåverkan i form av restprodukter som inte är bra för miljön.
– Det bästa vore om vi kunde hantera och vårda vår nuvarande resurs, menade Mattias Klum.
Från regionens sida menar man ändå att en avsaltningsanläggning behövs på Gotland för att skydda grundvattnet från alltför hårt uttag.
Kl 11.00 var det dags för lunch, bland andra ihop med Peter Wretlund, kommunstyrelseordförande i Oskarshamn. En person med samma roll som Meit Fohlin, men som har suttit på sin position i 15 år.
– Vi har en tradition att träffas under Almedalsveckan, grannkommuner som vi är. Oftast har våra samtal handlat om färjan, avgångar och transporter, säger Peter Wretlund.
Från regionens sida var även Meit Fohlins företrädare, Björn Jansson samt regiondirektör Peter Lindvall med på lunchen som följdes upp av ännu mer mat.
I Icas stora tält nere i hamnen hade nämligen Meit Fohlin bjudits in som en av flera panelmedlemmar under programpunkten "Lokalproducerad mat – handlar det om moral eller mammon?".
Med sig hade hon bland andra Tomas Walfridsson, Ica-handlare i Roma och Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.
– Gotland är redan i dag ett starkt varumärke, men kan fortsätta att växa. Vi har väldigt bra förutsättningar här och många soltimmar. Maten här är ett adderat värde som man får när man reser till Gotland, säger Meit Fohlin.
De flesta är överens om att tiden inför årets Almedalsvecka har varit mer turbulent än någonsin.
Så vad tror regionstyrelsens nya ordförande om framtiden?
– Almedalsveckan är alldeles för viktig för att den ska vara hotad, men vi kan inte bara tuffa på som det är i dag. Regionen, närlingslivet och gotlänningarna måste gemensamt jobba för att exempelvis stoppa en skenande prisutveckling, säger Meit Fohlin.
Hur ser resten av din vecka ut?
– Jag ska vara ledig på lördag, men annars är det full fart hela vägen fram till söndag.