EXPERTEN: Så håller du dig frisk i jul

Adventskalas och julfirande med mycket folk innebär ökad risk att bli smittad – under en tid då ingen vill vara sjuk. Men att tvätta händerna ofta hjälper långt, menar smittskyddsläkare Sven Montelius.

Effektivt. Sven Montelius bästa råd i sjukdomstider är att tvätta händerna ofta och noggrannt. Det gör att risken att bli sjuk minskas kraftigt.

Effektivt. Sven Montelius bästa råd i sjukdomstider är att tvätta händerna ofta och noggrannt. Det gör att risken att bli sjuk minskas kraftigt.

Foto: Henrik Radhe

En frisk jul (GA)2016-12-09 08:35

Julen närmar sig och det innebär ökad risk att bli sjuk. Förkylningar, säsongsinfluensa och vinterkräksjuka smittar lätt när många är i rörelse och reser över landet.

– Man tar med sig sina virussjukdomar, det bidrar till smittspridning. Det är därför influensan brukar få fart efter helgerna, då samlas man och byter smittämnen, säger Sven Montelius, överläkare vid Visby lasarett.

Den årliga säsongsinfluensan, influensa A, har redan slagit till, med konstaterade fall på Gotland.

– Det är lite tidigare än andra år. Toppen brukar bli i februari, nu får vi se hur den blir, säger han.

Influensan finns i två olika sorter, svininfluensa och en variant av Hongkong från 1968.

– Har man haft den ena kan man ändå få den andra, säger Sven Montelius, och berättar att det annars råder en viss immunitet de närmaste åren efter att man tillfrisknat från en influensa.

Influensasmittan är luftburen och smittar bland annat genom hostningar och nysningar.

– Det blir små droppar i luften, men en större orsak är kontaktsmitta. Man tar i föremål och stoppar fingrarna i munnen eller näsan och får smittan i sig, säger han.

Förkylningar är egentligen symtom efter något av ett 20-tal olika sorters virusutbrott och smittar ungefär på samma sätt som influensan.

– RS-viruset är värst för små barn och gamla och kan ställa till problem med andningen, säger Sven Montelius, och berättar att under hösten har ett mindre antal gotlänningar också insjuknat i kikhosta.

Även vinterkräksjuka är konstaterad på Gotland och för dem som drabbas innebär det ofta ett snabbt sjukdomsförlopp, med plötsliga och kraftiga kräkningar eller diarre.

– Den är känd för att spridas med livsmedel. Om en person i ett restaurangkök kommer tillbaka till jobbet för tidigt kan kräksjukan spridas till gästerna, varnar Sven Montelius.

Trots alla bakterier, menar han, finns enkla medel för att hålla sig på benen.

– Bacillskräck är inte nyttigt, man får inte bli nojig, säger han.

Att tvätta händerna ofta, innan måltid och efter att man varit på stan och handlat, och givetvis efter toalettbesök räcker för att minska smittorisken markant.

När det gäller julbord menar Sven Montelius att det är oerhört viktigt att hålla kall mat kall och varm mat varm, och att inte låta maten stå framme för länge. Själv undviker han mataffärernas salladsbufféer.

– Vi vet ju inte vad den som har varit där gjort innan, alla har inte samma hygien, säger Sven Montelius.

Så håller du dig frisk:

Hosta och nys alltid i armvecket, aldrig i handen eftersom bakterierna då lätt kan smitta.

Tvätta alltid händerna innan måltid, innan matlagning och efter toalettbesök och när du varit på stan.

Använd tvål, tvätta ordentligt så att hela handen blir ren.

Om man ändå blir sjuk är det viktigt att minimera riskerna att sprida smittan vidare.

Alla har ett ansvar, särskilt mot äldre personer och små barn.

Det kan vara bättre att hoppa över ett kalas och stanna hemma för den som är hostig och snuvig.

Källa: Sven Montelius

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!