Några vintertrötta bin har hittat ut i februarisolen och flyger sakta runt bisamhället i Gustaf Persson och Linnea Kindvalls trädgård. De har valt att bli yrkesbiodlare för att få leva nära naturen och lugnet på landet. Men för bara två år sedan levde de helt andra liv.
– Jag hade gått in i väggen och separerat med min sons mamma. Jag visste att jag inte ville se mer av kostym, stress och Stockholms city, säger Gustaf Persson.
Han växte upp på landet i Värmdö och hade länge längtat tillbaka till landsbygden. Samtidigt som han planerade att flytta till Gotland kom också tankar på att bli mjölkbonde, men efter att han läst på, förstod han snabbt att det krävdes för mycket jobb. Han började istället intressera sig för biodling.
– Jag blev nästan manisk intresserad av hur ett bisamhälle fungerade.
Två veckor efter han köpt huset i Endre träffade han Linnea som studerade hållbar destinationsutveckling.
– Vi insåg direkt att vi båda hade kommit från storstadsstressen och ville leva ute på landet, säger Linnea Kindvall.
Efter att hon skrivit klart sin magisteruppsats blev hon en del av företaget och biodlingen.
– Jag hade ingen kunskap om bin, men fick lära mig efterhand, säger Linnea.
Gustafs gotländska bytte namn till Gustaf & Linnea. De tillverkar honung och läppcerat från bivax och har 40 återförsäljare på ön. Det tar minst två år för en biodlare att bli ekologisk, därför köper de honung och bivax från andra gotländska biodlare som är krav- och ekocertifierade. Allteftersom vill de producera sina produkter från den egna biodlingen, i den mån det går.
– Ett jättestarkt bisamhälle kan producera ett halvt kilo vax per år. Om vi kommer in på en apotekskedja kanske vi behöver fler hundra kilo på ett år, säger Gustaf.
Hand i hand med biodlingen strävar Gustaf och Linnea efter att leva en så hållbar livsstil som möjligt. På kylskåpet hänger deras hållbarhetsträd. Där har de bland annat planerat hur livet med en bebis, mat och kläder kan bli mer hållbart.
– Jag tror att det är en jättekraft att som företag visa utåt att det går att leva hållbart, och samtidigt vara lönsamt, säger Gustaf.
16 bisamhällen har de i trädgården, ytterligare 84 samhällen är placerade hos lantbrukare och privatpersoner i trakten.
–Nio av tio som vi har frågat har velat ha bin hos sig. De vet att de behövs samtidigt som de pollinerar deras grödor. Det blir en vinst för oss alla, säger Gustaf Persson.