Hög nivå på renoveringen - "Vill komma ned i egen takt"

Endre kyrkas läckande tak och spruckna sockel är snart ett minne blott. Just nu pågår en stor renovering och halva kyrkan omges av byggnadsställningar.

Tomas Davidsson och Dennis Ronström från byggfirman Arriba är snart klara med att byta ut takspånet på Endre kyrktorns norra sida.

Tomas Davidsson och Dennis Ronström från byggfirman Arriba är snart klara med att byta ut takspånet på Endre kyrktorns norra sida.

Foto: Rebecka Svensson

Endre2020-09-24 12:05

Kyrkan i Endre ligger på en höjd och syns på långt håll. Men i år ser kyrkans silhuett lite annorlunda ut – runt norra och västra sidan av byggnaden och tornet är byggnadsställningar uppsatta och högt däruppe på tornets tak syns små figurer röra sig. 

– Det är främst taken som ska bytas ut för spånet är dåligt och det läcker in. Dessutom behövs en del akuta åtgärder på den huggna dekorstenen på fasaden. Det är sten från en äldre kyrka som stod på platsen, säger Rebecka Svensson, stiftsantikvarie på Visby stift.

Det är på förslag från henne som stiftsstyrelsen beslutar vilka som ska få ta del av den kyrkoantikvariska ersättningen från staten. Varje år får landets stift 460 miljoner kronor att dela på och i år fick Visby stift 14,7 miljoner. Men det är inte stiftet som har koll på alla kyrkor och vilka åtgärder som behöver göras i dem. Det gör Samfälligheten Gotlands kyrkor och det är också de som ansöker om ersättning hos stiftet. I sina ansökningar får de specificera vad som behöver göras, berätta hur mycket pengar de kan gå in med och hur mycket pengar de söker. Bland ansökningarna till årets miljoner har Rebecka Svensson prioriterat Endre kyrka, liksom kyrkan i Ardre där arbetena startar senare i år.

– I år har det varit väldigt svårt att prioritera. Endre var en av de kyrkor som hade störst behov, säger Rebecka Svensson.

En av de åtgärder som behövde göras på Endre kyrka var att renovera byggnadens sockel. Den var lagad med cement som börjat vittra sönder.

– Jobbet med sockeln började i somras. Nästan all cement har tagits bort och ersatts med kalkbruk tillverkat på Gotland, säger André Sinnemark, som arbetar med stenkonservering.

Han har limmat fast lösa delar av sockeln, gjort lagningar och tätat sprickor. När sockeln var klar sattes ställningarna upp och den senaste tiden har André Sinnemark jobbat betydligt högre upp över marken.

– Jag jobbar med ljudgluggarna i tornet. Det är rengöring, lagning, omfogning och komplettering av fogning. Tre av fem gluggar är klara.

Även snickaren Ronny Henriksson arbetar i kyrktornet. Han och kollegorna tar bort det gamla spåntaket och lägger nytt. Det är första gången han jobbar på en kyrka.

– Höjden är lite speciell. Annars är det ingen skillnad, man vill bara lägga så många kvadrat som möjligt. Och inte ramla utan komma ned i egen takt på kvällen, skrattar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!