Hanna Edman, Endre, befinner sig mitt i livet och hennes vardag kan beskrivas som en framgångssaga.
Hon blev vd vid 30, är samtidigt mor till två barn, är gift och bor i villa, har körkort, bil etcetera.
Att nå dit kan vara en nog så tuff resa.
Att göra det trots en cp-skada, gör Hanna Edmans situation än mer remarkabel. Cp, eller cerebral pares, är en paraplybenämning för flera olika varianter av skada som sker i anslutning till födseln.
På grund av syrebrist skadas hjärnan vilket drabbar muskelkontrollen i varierad grad. För Hannas del är ben och armar utsatta och hon klarar sig inte utan sin rullstol.
Vilja
Tidigt visade hon prov på vad vilja kan göra med en ung människa. Oftast heter det ju (när man glömt något t ex) att "det man inte har i huvudet får man ha i benen".
- För mig är det tvärtom, eftersom jag inte har det i benen får jag ha det i skallen, säger hon, ler sitt breda vita leende och påminner oss om den kraft hon besitter när hon berättar vilken av hennes föreläsningar som är mest efterfrågad; det med titeln "Ett hinder ger tusen möjligheter".
Först i landet
Hanna Edman var den första i Sverige med sin typ av funktionsnedsättning (symtomen på CP är väldigt individuella) som utbildade sig till sjuksköterska och fick jobb dessutom. Att hitta en livskamrat, att få barn, att utbilda sig och ta körkort har varit viktiga milstolpar i hennes liv. Livskamraten fann hon under studietiden; Robin, 33, som är far till parets Emmi, 7 år och Josef, 2 år.
Hanna behöver stöd av en personlig assistent 24 timmar om dygnet. Familjen har bestämt att Robin inte ska vara Hannas ständiga stöd.
Han är det "bara" delvis som nattlig personlig assistent några nätter i veckan, för att familjen ska få egen tid utan utomstående.
Under sina vuxna år har hon arbetat mycket med att hålla föreläsningar som hon organiserat genom att bilda enskild firma. Sjuksköterskejobbet har hon numera lagt på hyllan.
Vd
Sedan snart ett år kan hon titulera sig vd i det egna aktiebolaget Assistansakuten Livskvalitet AB. Och har därtill anställt en person på 25 procent, Jens Sjödoff, som för övrigt har samma grunddiagnos som Hanna: en cp-skada. Han är nu anställd som sin egen arbetsledare för sina assistenter. Hanna har själv åtta anställda.
Företaget tillhandahåller assistenttjänster, utbildar personliga assistenter, svarar för administration som personalmöten, schemaläggning med mera. Och inte minst är det genom aktiebolaget hon numera turnerar som föreläsare. Starten för bolaget var inte helt problemfri. Assistansakuten var ett av många företag som åkte ut ur Donnerska huset i somras med buller och bång!
- Men jag hade tur, redan samma dag hade jag fixat ett nytt kontor vid Vasallen på gamla P 18.
Sitt nya liv med företaget och de arbetsuppgifter hon nu har, trivs hon bra med.
Men Hanna har mer på gång, en dröm som hon naturligtvis ska se till går i uppfyllelse.
- Jag ska skriva en bok om mig själv och min väg i livet!