Kemiexperiment på schemat i Endre skola

Periodiska systemet fyller 150 år och är årets tema för Kemins dag. Klass 4 i Endre skola uppmärksammade detta med experiment.

Ett "wow" gick genom klassrummet när litiumet brann med starkt rosa låga.

Ett "wow" gick genom klassrummet när litiumet brann med starkt rosa låga.

Foto: Vilda Engström

Endre2019-10-17 13:09

Den här veckan genomförs Kemins dag runt om i landet. Totalt kommer 110 000 barn och ungdomar att göra kemiexperiment på temat periodiska systemet, kartläggning över alla hittills upptäckta grundämnen som i år fyller 150 år. Endre skola är en av alla skolor som uppmärksammar detta och på onsdagen stod kemiexperiment på schemat för klass 4 och 5.

– Kemi är ju spännande och ungarna älskar att experimentera. Det handlar om att få dem att bli lite nyfikna, väcka intresset och komma in på periodiska systemet, säger Issa Hansson, lärare i klass 4 och initiativtagare.

Onsdagens experiment handlade om att elda olika ämnen för att se hur de reagerar.

– Ämnena vi ska jobba med i dag är olika salter. Det här är en gammal metod, som användes redan på 1700-talet, att elda olika ämnen för att se vilka egenskaper de har. Då kunde man också skilja dem åt, säger Issa Hansson.

Hon börjar med att tända eld på handdesinfektionsmedel i en aluminiumform, ett så kallat nollprov. Nollprovet är sedan med som jämförelse vid varje nytt ämne som proveldas. Barnen får noga iaktta och anteckna eldens utseende.

Ett samstämt "wow" går genom klassrummet, då Issa Hansson tänder på det tredje och sista ämnet, som senare ska visa sig vara litium, som brinner med en starkt rosa låga.

– De två sista var väldigt olika jämfört med nollprovet, konstaterar Alva Jakobsson efteråt.

– Jag trodde att det skulle bli lite gulare men det blev rosa, säger klasskamraten Kerstin Ruth.

Genom att observera lågans utseende kunde eleverna lista ut vilket ämne som brann.
Genom att observera lågans utseende kunde eleverna lista ut vilket ämne som brann.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!