Start för ulltvätteriet vid Stenstugu i Endre

Vid Stenstugu i Endre berättar mullret från dieselaggregatet att Nordens enda större ulltvätteri är igång.

Från praktikant till anställd. Alibash Mallahi kom till Gotland som asylsökande och har nu fått jobb vid ulltvätteriet i Endre.

Från praktikant till anställd. Alibash Mallahi kom till Gotland som asylsökande och har nu fått jobb vid ulltvätteriet i Endre.

Foto: Henrik Radhe

Endre2016-11-02 11:00

Tvättprocessen är i gång och de första ullbalarna är pressade.

Målet är att tvätta all ull som kan samlas in på Gotland i stor skala och sedan leverera till andra aktörer för vidareförädling.

– Vi satsar på ulltvätt, sedan får andra ta vid och vi hoppas att ullproduktion i stor skala ska ta fart lokalt, säger Jenny Andersson.

2010 köpte hon och Hans Bulthuis fastigheten som tidigare var Sveriges lantbruksuniversitets, SLU:s, försöksgård.

– Vi såg potentialen, men visste inte då hur vi skulle använda gården med flera stora maskinhallar, säger Jenny Andersson.

Hon är arkitekt och han byggföretagare och när de flyttade från Halland till Gotland startade de ett sommaröppet bed and breakfast.

– När vi upptäckte att det klipptes mycket ull på ön som inte togs om hand såg vi en nisch att satsa på, berättar Jenny.

Idén var att starta en verksamhet för att förädla ullen, men först måste den tvättas.

Paret bestämde sig för att satsa på ett ulltvätteri och 2013 köpte de ett begagnat tvätteri i Spanien.

– Nu kan vi tvätta ull lokalt som kan användas till lokalt producerade produkter som täcken, kuddar och madrasser. Men den satsningen får andra göra, säger Jenny.

Ullkontoret heter företaget i Endre med ulltvätteri som är det största på Gotland, i Sverige och Norden.

Nu är tvätteriet installerat med ett dieselaggregat som värmer 19 kubik vatten i tvättlinjen med fem tvättkar på rad där ullen matas fram genom vattnet med roterande gafflar.

Vid slutet av varje kar manglas ullen genom valsar, tvättvattnet rinner tillbaka i karet medan ullen fortsätter ner i nästa kar.

I köpet ingick också utrustning som fluffar upp ullen, torkar den och en ullpress där den tvättade ullen pressas till balar.

– Sedan 2015 köper vi in ull i större mängd där kvaliteten avgör priset. Vi betalar upp till 15 kronor kilot, ju renare ull, desto bättre pris, lammull ger bättre betalt än tackull och höstklipp bättre än vårklipp, förklarar Jenny.

Konceptet är industriell tvätt av ull som är sorterad på lammgårdarna och just nu väntar 50 ton otvättad ull i Ullkontorets magasin.

– Vi ser en utmaning i vad man kan göra med dålig och smutsig ull. Kanske kan den bli pellets som gödsel vid odling, funderar Jenny.

Ullkontoret på Gotland har kapacitet att ta emot all överskottsull i hela Sverige. På Gotland klipps det cirka 100 ton om året och i hela landet cirka 500 ton, men bara 15-20 procent av den svenska ullen tas till vara i dagsläget.

– I stället för att slänga ullen erbjuder vi ett alternativ där lammbonden får betalt för ullen. Vi har kapacitet att tvätta tre ton om dagen och har tillstånd att tvätta 200 ton om året, säger Jenny.

Ullkontoret i Endre

Gotlands nya storskaliga ulltvätteri betalar för och tar emot all ull i lösvikt, storsäck och metallhäck.

Bästa pris ges för ull fri från halm och växtrester med bortsorterad bukull, åtskild tack- och lammull, vit ull separat och torr ull.

Jobbar mot kunder på Gotland, fastlandet och i utlandet.

Den begagnade ulltvätterilinjen från Spanien kan tvätta 3 ton ull om dagen .

Hösten 2016 provtvättas, justeras och trimmas anläggningen som producerar storbalar med tvättad ull.

Källa: Ullkontoret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om