När Geab förra veckan gav beskedet att det från och med november är stopp för alla nyanslutningar av solcells- och vindkraftsproducerad el, så togs det emot med bestörtning av många.
– Det här kommer att ta död på marknaden, helt klart, säger Tord Pettersson som har byggfirman TGP & partner, som bland annat installerar solceller.
Företaget drabbas inte eftersom han egentligen är pensionerad, säger han, men privat har han nyligen investerat i solceller.
– Vi är mikroproducenter, som ska slå på anläggningen den här månaden. Det hinner vi, men sedan har vi ett sommarhus där vi planerat solceller, men det lär vi inte kunna få, säger han.
Och det är just att stoppet gäller mikroproducenter som Johan Thomsson, ägare av Sliteel, vänder sig emot.
– Det som retar mig mest är egentligen inte att vi blir av med lite arbete, utan hur man beslutar att man ska gå tillväga. Procentuellt är det en sån liten, liten del el som produceras via solen, säger han.
Att villaägare som vill installera solceller i mindre skala stoppas tror Johan Thomsson kan vara en del i ett politiskt spel.
– Jag vet inte ens om man vågar säga det, men jag tror att Geab bland annat vill ha ett påtryckningsmedel för att få igenom kabeln, säger han.
På Prolekta, i Levide, med 14 anställda, utgör solcellsinstallationer hälften av omsättningen.
– Det är såklart att det kommer att påverka oss. Det är väldigt olyckligt, säger Krister Bofride, säljare.
När beskedet om att det inte blir någon ny elkabel till fastlandet kom så trodde han och kollegorna att det kunde innebära ett stopp för större anläggningar.
– Det kom som en chock att det gällde även mikroproducenter. Så det blev som en kalldusch, säger han och fortsätter:
– Det är väldigt beklagligt. Sedan har jag inga funderingar kring att Geab har gjort så här. Jag litar på att de har tagit ett klokt beslut kring elsäkerheten på Gotland.
Svenska kraftnäts beslut att inte bygga elkabeln som skulle förbinda Gotland med fastlandet gjordes efter att myndigheten dragit slutsatsen att nyttan för elmarknaden och konsumenterna inte motsvarar investeringen. Att det skulle kunna påverka utbyggnaden av förnyelsebar elproduktion fanns med i beräkningen, berättar Olof Klingvall, pressansvarig på Svenska kraftnät.
– Vi tittade på om den förnybara produktionen inte kan utvecklas på Gotland, kan den då göra det någon annanstans i landet? Och ja, då såg vi att produktionen kan tillkomma elnätet på fastlandet, säger han och menar då att nyttan för hela den svenska elmarknaden är uppvägd.
I juli gav regeringen Energimyndigheten uppdraget att komma med ett förslag på hur Gotland skulle kunna få ett helt förnybart energisystem, vilket presenterades av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S). Nu ställer sig många frågande till det.
– Det sas på Almedalsveckan att vi ska bli självständiga på förnybar el på Gotland, men då undrar man hur det ska gå till? Vi märker att folk på Gotland vill och är beredda att satsa på förnybar energi, så det här är jättetråkigt, säger Krister Bofride.
GA har sökt Ibrahim Baylan i flera dagar, utan framgång.