Dubbel effekt av mindre el

Ett nytt nätverk ska hjälpa små och medelstora företag att minska sin energiförbrukning. Det finns mycket att tjäna, både ekonomiskt och miljömässigt.

Heart of Swedens Beatrice Ottfalk tog med länsstyrelsens Agneta Green på en rundvandring. Läs mer om Heart of Sweden i den länkade artikeln nedan.

Heart of Swedens Beatrice Ottfalk tog med länsstyrelsens Agneta Green på en rundvandring. Läs mer om Heart of Sweden i den länkade artikeln nedan.

Foto: Simon Bendelin

ENERGIEFFEKTIVT (GT)2017-04-11 13:47

Sverige har det nationella målet att minska landets energianvändning med 20 procent till år 2020. Men arbetet går hittills alltför trögt.

– Man har sett att målet blir svårt att nå och därför blickat ut i världen för att se hur andra har gjort, berättar länsstyrelsens energi- och klimatsamordnare ­Agneta Green.

I Tyskland hittades ett lyckat projekt: Nätverk har byggts upp där företag fått hjälp med att minska sin energi­användning, vilket gett förbättringar på mellan sex och tolv procent i snitt.

Modellen har sedan testats i Sverige, exempelvis i Dalarna – och där var resultaten ännu bättre.

Nu har Gotland också fått det som kallas Nätverk för energieffektivisering, eller Eenet.

– Det riktar sig till små och medelstora företag som har en energianvändning på över en gigawattimme per år. Vi vill gärna ha med dem med hög förbrukning, för då finns det mycket för klimatet att tjäna, säger Agneta Green.

Bakom det svenska initiativet står Energimyndigheten, med hjälp av EU-medel och med länsstyrelserna som lokala samordnare.

För företagen kostar det 10 000 kronor per år att vara med i nätverket, men i utbyte får de 150 timmar konsulttid med en energiexpert.

Och kalkylerna visar att många kan tjäna in energiinvesteringar relativt snabbt.

– Det är det som är roligt med energifrågor, att det ofta är win-win, både för företagen och miljön.

På Gotland fanns också ett stort intresse bland de kontaktade företagen.

– Många är positiva till att se på energi- och klimatfrågorna. Sedan var det några som tyckte att de redan jobbade med det här. Och vissa hade helt enkelt inte tid.

Det var inte kostnaden som avskräckte?

– Nej, den ser man nog att man snabbt kan tjäna in.

Företagen som nappat på idén är Ica Maxi Visby, Gotlandsspecialisten, Keges, Sweprod, Roma Grus, Ryftes, Heart of Sweden, Kåcu, Skåningegård Omsorg, Österleds Fastigheter och Tofta Strandpensionat.

Flera företag vet inte hur deras förbrukning ser ut och hos dem inleds arbetet med en energikartläggning.

– Det är steg ett, att se på hur mycket de gör av med och vilka åtgärder man kan tänka sig.

Efter det gör vi handlingsplaner och företagen förväntas ta fram en policy för att få igång ett systematiskt energiarbete.

De åtgärder som hittas och som deltagarna behöver vidta bekostas inte av nätverket, men det finns en del pengar att söka.

– Vi hjälper företagen att hitta de olika stöd som finns. Det kan till exempel vara pengar från Klimatklivet, berättar Agenta Green.

Klimatklivet

Det nationella Klimatklivet ska stärka lokalt arbete genom stöd till klimatinvesteringar, exempelvis i en stad, kommun, på ett företag, i en skola eller i ett län.

I veckan föreslog regeringen att Klimatklivet stärks med ytterligare 500 miljoner kronor under 2017, ”för att öka takten i omställningen till ett fossilfritt Sverige”.

Klimatklivet väntas, med den föreslagna satsningen, minska de årliga utsläppen med ca 1,5 miljon ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar en femtedel av de totala årliga utsläppen från alla bensinbilar i Sverige.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om