Det blir lite halt på golvet av allt mjöl, särskilt då plastskydd över skorna är ett måste, vid ett besök hos Heart of Sweden i Hemse.
Det som 1991 började som ett bageri har växt till mer av en kakindustri, där bakverk produceras på löpande band. Här finns numera elva anställda och en omsättning på 21,5 miljoner kronor.
Huvudprodukten är vaniljhjärtan och sådana görs det omkring åtta miljoner av per år. Försäljningen sker mestadels i Sverige.
– Men vi har precis anställt en exportchef för att nå fler kunder i utlandet, berättar vd Beatrice Ottfalk.
Heart of Sweden tillhör även de företag som hakat på det nya gotländska nätverket för energieffektivisering.
– Länsstyrelsen ringde oss och vi var på. Det ska bli spännande att se vad det kan ge. Vi har ganska gamla lokaler och lägger en hel del pengar på el, så det finns kanske saker att göra där. Och det är även trevligt om vi kan göra mer för miljön, vi har redan gjort insatser när det gäller vatten och sopsortering, säger Beatrice Ottfalk.
För deras del inleds arbetet med en energikartläggning, som görs av en konsult i maj–juni.
Men redan under en rundvandring, tillsammans med GT och länsstyrelsens Agneta Green, upptäcks flera tänkbara förbättringsområden.
Det är inte främst de stora ugnarna, vilket man skulle kunna tro. De används nämligen i begränsad omfattning, då bolaget mest säljer ogräddade produkter.
I stället nämns till exempel belysningen i lokalerna. Beatrice Ottfalk stannar också till samtidigt som hon öppnar dörren till en av flera stora frysar:
– Just det här med frysarna, här tror jag vi kan spara en del, säger hon.