På Gangvide Farm i När på sydöstra Gotland anordnas på lördag det sjätte energiexpot dit det förväntas uppåt 2 000 besökare. Arrangemanget vill framhäva framtidens energilösningar och fordonsbränslen. På besök kommer bland annat Mattias Goldman, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores, som arbetar med frågor om bland annat klimat, miljö och entreprenörskap.
Expot medarrangeras av flera aktörer som Geab, länsstyrelsen, Produkt Gotland, LRF och Region Gotland. Extra intressant i år blir diskussionen kring huruvida Gotland kan bli självförsörjande på el och samtidigt lagra en viss del i form av vätgas.
Att göra Gotland självförsörjande med el kan enligt Per och Kickan Karlsson vara verklighet inom några år. Det viktigaste är att inte välja mellan solel och vindkraft, då det ena inte utesluter det andra. Även biogas och fastbränsle kommer att spela stor roll i arbetet mot självförsörjning.
– Vi behöver sprida möjligheterna geografiskt på ön samtidigt som både solel och vindkraft är viktiga tillgångar. Det ena är inte viktigare än det andra, vindkraft och solel kan man jämställa då det är förnybar energi, säger Kickan Karlsson.
Per Karlsson ser heller inget hinder med att planerna på den förväntade elkabeln, som skulle dras mellan fastlandet och Gotland, blivit inställda.
– Om vi bygger på vindkraften lite till, och bygger solceller till en yta lika stor som Stora Karlsö, 250 hektar, så har vi gott och väl till att täcka Gotlands energibehov. Om man håller det småskaligt på gårdarna så får man en geografisk spridning, skulle vi bara bygga en stor anläggning centralt så måste man dra ledningar över hela ön. Då blir det mer sårbart.
Tror du att det skulle vara möjligt att genomföra detta?
– Det skulle absolut vara möjligt, tekniken finns så det är inga omöjligheter där. Vi har under en tid jobbat med system med flera aktörer som skulle passa Gotland, inte minst för att göra Gotland mindre sårbart både militärt- och samhällsstrategiskt.
På gården på Gangvide finns en solpanelanläggning på 280 kvadratmeter som genererar nästan hela gårdens förbrukning av el. Men plats för mer finns och planerna på att expandera är i rullning, nu återstår bara installationen av en anläggning som gör att de även kan lagra den utvunna energin när det finns överskott från både gården och distributören Gotlands Energi AB.
– När det blir överskott på ström måste vi i dag skicka ut det på nätet, där nätägaren, Geab, fördelar strömmen. Men är det en solig eller blåsig dag så har Geab redan för mycket ström, och eftersom de inte kan lagra den så går det till spillo, berättar Per Karlsson.
För att lagra energi krävs, för ett ovant öga, ett avancerat system. Överskottsenergin ska ladda batterier som i sin tur framställer vätgas genom elektrolys. Vätgasen ska sen kunna samlas i en tank för att användas som bränsle till bilar eller el tillbaka på nätet via bränslecell, så att elen kan användas när den väl behövs. Detta system skapar ett miljövänligt bränsle som endast släpper ut vatten.
De menar alltså att det är möjligt att i framtiden göra Gotland självförsörjande på el. Projektet som planeras på Gangvide Farm är i dagsläget planerat på gårdsnivå och kan ge positiva effekter för såväl gården som Gotland. Fördelen med just vätgas är att det är den vanligaste gasen i luften och på jorden, samtidigt som det enda utsläppet är just vatten.